Crombez wil licentie afnemen van banken die meewerken aan fraude

07/04/13 om 15:17 - Bijgewerkt om 15:17

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) er voorstander van om de licentie af te nemen van banken die meehelpen aan fraude.

Crombez wil licentie afnemen van banken die meewerken aan fraude

© Belga

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) er voorstander van om de licentie af te nemen van banken die meehelpen aan fraude. Dat zei hij in HET NIEUWS op vtm. Een strengere aanpak van fiscale adviseurs en boekhouders die bewust helpen frauderen is volgens de staatssecretaris gerechtvaardigd. Ecolo-covoorzitter Olivier Deleuze schatte de misgelopen inkomsten voor ons land op RTL-TVI op zo'n 9 miljard.

Na de zogenaamde offshore leaks, het uitlekken van de gegevens over wereldwijde belastingontwijking via fiscale paradijzen, lieten SP.A en PS weten dat ze de adviseurs van fraudeconstructies strenger willen straffen. Unizo en de federatie van vrije beroepen vinden zo'n voorstel overbodig. Advocaten moeten melding maken van fraude en kunnen nu al veroordeeld worden, luidde het. Die hebben ongelijk, zegt Crombez. Op drie jaar tijd zijn er welgeteld zes meldingen geweest, aldus de staatssecretaris. "Ze hebben de verplichting om te melden, maar melden blijkbaar niet."

Crombez is er voorstander van om malafide banken hun licentie af te pakken. "Ik denk dat het een goed idee is, als men zo hardleers is en dat sommige banken ondanks alles - ze hebben wereldwijd de economie in gevaar gebracht - blijven doorgaan met die constructies", zei hij op vtm.

Deleuze: 'Misgelopen inkomsten belopen 9 miljard euro'

Ecolo-topman Deleuze stelde zich echter ook vragen bij de rol van de Belgische staat in BNP Paribas, dat meegewerkt zou hebben aan offshoreconstructies. De groene politicus vroeg zich af of de bestuurders niet meer hadden kunnen doen om dat te voorkomen. De misgelopen inkomsten door bankrekeningen en offshorebedrijven in belastingparadijzen schatte Deleuze op zo'n 9 miljard euro. Geld dat ons land zou kunnen gebruiken om de belastingen te verlagen,
relancemaatregelen te treffen, duurzame ingrepen door te voeren en jongeren aan een job te helpen, hekelde hij nog.

Onze partners