Crombez: 'Uitspraken De Wever zijn misplaatst en goedkoop'

22/09/15 om 17:22 - Bijgewerkt om 17:23

'Niemand wil ongecontroleerde migratie. Wij ook niet. Maar mensen die met kinderen vluchten voor een gruwelijke oorlog beschuldigen als gelukzoekers en profiteurs is misplaatst en goedkoop', reageert SP.A-voorzitter John Crombez op de lezing van Bart De Wever (N-VA).

Crombez: 'Uitspraken De Wever zijn misplaatst en goedkoop'

John Crombez (SP.A) © BELGA

De Conventie van Genève in vraag stellen is een einde stellen aan het respecteren van menselijke waardigheid op internationaal niveau. Dat zegt SP.A-voorzitter John Crombez in een reactie op het openingscollege politicologie dat Bart De Wever gaf in Gent.

Delen

Wij kunnen in Europa niet alle oorlogsvluchtelingen voor altijd opvangen, maar niemand vraagt dat

John Crombez, SP.A-voorzitter

De Wever zei daarin dat er moet worden nagedacht over een aanpassing aan de Conventie van Genève, waarin onder meer de bescherming van slachtoffers van gewapende conflicten wordt geregeld. 'De Conventie garandeert de toegang tot de sociale zekerheid op het niveau van de eigen onderdanen', aldus de N-VA-voorzitter. 'Maar de sociale zekerheid uit 1951 is niet te vergelijken met de huidige. Sommige landen hebben een zeer gul, open systeem van sociale zekerheid uitgewerkt en de Conventie biedt nu een ticket om daar als vluchteling deel van te gaan uitmaken.'

Crombez brengt in herinnering dat de Conventie van Genève er is gekomen na de gruwel van de Tweede Wereldoorlog. 'Niemand wil ongecontroleerde migratie. Wij ook niet. Maar mensen die met kinderen vluchten voor een nieuwe gruwelijke oorlog beschuldigen als waren het alleen gelukzoekers en profiteurs is misplaatst en goedkoop', zegt de SP.A-voorzitter.

Crombez moedigt zijn collega-voorzitter aan werk te maken van internationale investeringen in de grensgebieden aan de conflictzones. 'Vier miljoen Syriërs bevinden zich aan de grenzen van het oorlogsgebied. Zorg dat ze daar beschermd en geholpen worden.'

Wij kunnen in Europa niet alle oorlogsvluchtelingen voor altijd opvangen, maar niemand vraagt dat, besluit de SP.A'er. 'U gebruikt dat niet bestaand argument wel om de ene dag internationale waardigheid en de andere dag sociale bescherming in vraag te stellen.' (Belga/AVE)

Onze partners