Crombez steunt 'alles wat kan leiden tot oplossing voor verdrinkingsdoden'

01/02/16 om 21:53 - Bijgewerkt om 21:54

In een reactie op de commotie binnen zijn partij zegt SP.A-voorzitter John Crombez dat hij 'alles wil steunen wat nu kan leiden tot een oplossing om van de verdrinkingsdoden af te raken'. Hij beklemtoont wel dat het principe van pushbacks 'mensonwaardig' is en dat Turkije niet als een veilig land bestempeld kan worden.

Crombez steunt 'alles wat kan leiden tot oplossing voor verdrinkingsdoden'

John Crombez © Belga Image

John Crombez zei dat in het Canvasprogramma Terzake. De SP.A-voorzitter deed binnen zijn partij heel wat stof opwaaien door zondag zijn steun te betuigen voor het vluchtelingenplan van de Nederlandse PvdA-leider Diederik Samson. Volgens dat plan moeten alle migranten die via Turkije in Griekenland arriveren terug naar Turkije worden gestuurd. In ruil mogen dan jaarlijks tussen de 150.000 en 250.000 vluchtelingen die in het land verblijven legaal naar Europa. De steun van Crombez leidde zondag en maandag tot discussie binnen en buiten de partij. De Jongsocialisten noemen het 'een schande dat SP.A zelfs nog maar de schijn wekt dat dit plan een oplossing zou kunnen zijn voor de humanitaire vluchtelingencrisis'. Matthias Somers, columnist op Knack.be, bood op Twitter zijn partijkaart aan.

Ging Crombez daarmee in tegen de partijlijn? 'Dat valt zeer goed mee', zei hij in Terzake. Er was volgens de voorzitter een 'zeer goede discussie' op het partijbureau. Crombez geeft partijgenoot Daniël Termont gelijk als die zegt dat het Nederlandse plan 'niet voor honderd procent' verdedigbaar is. Crombez beklemtoonde dat hij ook zondag al had gezegd dat Turkije momenteel niet als een veilig land aangestipt worden. Ook hamerde de voorzitter van de Vlaamse sociaaldemocraten erop dat het principe van pushbacks 'mensonwaardig' is. 'Er zitten dingen in het plan die er niet zijn. Het is onvolmaakt, maar het is de start van een discussie en ik ga elke oplossing steunen die de boel controleerbaar en beheersbaar maakt', zei Crombez.

Het frustreert hem immers dat Europa na zes maanden vluchtelingencrisis nog steeds geen antwoord heeft ontwikkeld dat een einde kan maken aan de verdrinkingsdoden op de Middellandse Zee. SP.A ijvert dan ook voor 'veilige gebieden' buiten Europa waar mensen op vlucht voor oorlog onder internationaal toezicht en in goede omstandigheden kunnen verblijven. Daar moeten ze te horen krijgen of ze al dan niet hervestigd kunnen worden in Europa. Migranten kunnen teruggebracht worden, maar steeds in 'een veilig gebied'. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners