Crombez neemt fraudeurs en bankiers in het vizier

© Belga

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) heeft tijdens zijn 1 mei-toespraak in Bredene uitgehaald naar fraudeurs, maar ook naar de bankensector.

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) heeft tijdens zijn 1 mei-toespraak in Bredene uitgehaald naar fraudeurs, maar ook naar de bankensector, “die blijkbaar denkt dat ze alweer kan overgaan tot de orde van de dag”. “En dat terwijl de nucleaire afvalberg die de banken hebben achtergelaten net bewijst dat de hele sector nu echt drastisch hervormd moet worden.”

Van alle sp.a-kopstukken die op 1 mei zullen speechen, beet Crombez de spits af in het West-Vlaamse kuststadje Bredene. Vanuit zijn eigen bevoegdheid fraudebestrijding nam hij daarbij meteen fraude en belastingontduiking op de korrel. “Fraude is een belasting voor mensen die al te veel belastingen betalen”, hekelde hij. Maar ook de “nucleaire afvalberg van de banken” passeerde de revue.

Bankiers mogen dan wel “denken dat ze alweer kunnen overgaan tot de orde van de dag”, voor Crombez is duidelijk dat de hele sector dringend drastisch hervormd moet worden. De sp.a’er vindt daarvoor naar eigen zeggen al heel wat munitie in het regeerakkoord. Zo moeten de risicovolle activiteiten worden afgesplitst van de spaar- en depositobanken, terwijl het toezicht op de sector ook “veel drastischer” moet. “De jarenlange aanloop naar de huidige crisis hebben ook de toezichthouders immers niet zien aankomen”, hekelde hij nog. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content