Crisisoverleg Open VLD Antwerpen draait op niets uit

19/05/12 om 02:29 - Bijgewerkt om 02:29

Er is onder meer een conflict aan de gang tussen minister van Justitie Annemie Turtelboom, die naar Antwerpen verhuist om er de lijst te trekken, en huidig schepen van Financiën Luc Bungeneers.

Crisisoverleg Open VLD Antwerpen draait op niets uit

© Belga

Bij Open VLD Antwerpen heeft crisisoverleg plaatsgevonden over de lijstvorming bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Dat is uit bronnen binnen Open VLD vernomen. Er is onder meer een conflict aan de gang tussen minister van Justitie Annemie Turtelboom, die naar Antwerpen verhuist om er de lijst te trekken, en huidig schepen van Financiën Luc Bungeneers.

De verschillende partijen zijn vrijdagavond laat zonder akkoord uit elkaar gegaan. Het lokale partijbestuur zou zich nu over de lijstvorming moeten uitspreken.

Bijkomende eisen

Over het lijsttrekkerschap van Turtelboom zou geen discussie bestaan, maar de minister zou nog bijkomende verantwoordelijkheid hebben geëist in verband met de rest van de lijstvorming.

Ze zou volgens bronnen binnen de partij de 'oude garde', waartoe onder meer schepen Bungeneers en gemeenteraadslid Claude Marinower - erg populair binnen de joodse gemeenschap - behoren, aan de kant willen schuiven. In hun plaats wil Turtelboom schijnbaar kiezen voor vervrouwelijking en verjonging.

Gemeenteraadslid en bekend advocaat Kris Luyckx zou wel buiten schot blijven.

Slechte peilingen

Bungeneers zou het lijstduwersschap aangeboden hebben gekregen, maar dat geweigerd hebben na onder meer de slechte recente peilingen voor Open VLD in Antwerpen.

Bungeneers, die de tweede plaats voor ogen heeft, zou ook gewag maken van een gebrek aan respect voor het werk dat hij als schepen gedurende twaalf jaar verrichtte.

Aangezien Turtelboom vrijdagavond schijnbaar geen carte blanche verkregen heeft om de lijstvorming zelf in handen te nemen, zal het lokale partijbestuur zich allicht over de materie moeten uitspreken. Wie Turtelboom dan wel op de tweede plaats wil zien is vooralsnog niet duidelijk. (Belga/KVDA)

Onze partners