Crisis zet banen op de helling bij gemeentebesturen

Niet enkel in het bedrijfsleven houdt de crisis lelijk huis, maar ook de lokale besturen worden getroffen door moeilijke financiële tijden. Mogelijk zullen honderden tot duizenden banen verdwijnen.

In Mechelen, Zelzate en Beringen moeten op dit moment al een tiental medewerkers van de gemeente vertrekken. Oorzaak is de financiële impasse. Dat schrijven de Corelio-kranten.

Zo’n 180.000 mensen werken in Vlaanderen voor een stad of gemeente. En daar zal ongetwijfeld in gesneden moeten worden. “Vele steden en gemeenten beseffen bovendien de ernst van de situatie nog niet. Het ergste moet nog komen”, stelt Vinciane Mortier van christelijke vakbond ACV.

Vergrijzing

Ook bij de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) gaat de alarmbel luiden. Zij vrezen een slechtere dienstverlening voor de burger. “Het snoeien in personeelsuitgaven heeft bijna altijd meteen gevolgen voor de dienstverlening aan de burger. Heel wat mensen bij gemeenten en OCMW’s staan in voor rechtstreekse dienstverlening in bijvoorbeeld kinderopvang, bij het zwembad, bij de groendienst”, zegt Jan Leroy van VVSG.

Leroy noemt vergrijzing als grootste oorzaak van het probleem. “De stad of gemeente moet als enige overheidsniveau zelf instaan voor de financiering van de pensioenen van ex-werknemers. En die factuur stijgt dus elk jaar.”

Belastingsverhoging is taboeEen andere manier om de die financiële herrie te vermijden, is door meer inkomsten te generen. De steden en gemeenten zouden dus ook de belastingen kunnen verhogen. Maar voor veel steden en gemeenten is dat een enorm taboe.

Dat getuigt ook Bart Somers, burgemeester van Mechelen (Open VLD) in de kranten. Door te snijden in zijn personeelsbestand, wil hij vooral de burger sparen. “We kunnen wel efficiënter werken, met een beetje minder personeel of wat meer samenwerking met andere gemeenten. Hier en daar kunnen we ook wat taken laten vallen.” Mechelen schrapt 116 banen. “Zo kunnen we andere zaken wel verzekeren. Het blauw op straat blijft, en onze investeringen in stadsvernieuwing eveneens.” (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content