Criminaliteitscijfers voorlopig niet meer vrijgegeven

24/10/12 om 15:37 - Bijgewerkt om 15:37

Op verzoek van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH), en na klachten van misnoegde burgemeesters, publiceert de federale politie tijdelijk geen criminaliteitscijfers meer.

Criminaliteitscijfers voorlopig niet meer vrijgegeven

© Belga

Op verzoek van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH), en na klachten van misnoegde burgemeesters, publiceert de federale politie tijdelijk geen criminaliteitscijfers meer. Dat schrijft De Tijd.De minister zelf laat intussen weten dat er "in de komende weken" wel weer cijfers zullen komen, maar dan aangevuld met de nodige commentaar ter verduidelijking ervan. De statistieken die de federale politie tot vorig jaar elke drie maanden vrijgaf, gingen over alle mogelijke misdrijven, van zakkenrollerij tot doodslag. Telkens gaf de federale politie zowel de cijfers per gemeente, politiezone, arrondissement, provincie, gewest als voor heel België.

"Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft ons gevraagd na te gaan hoe we de cijfers beter kunnen weergeven om te vermijden dat ze telkens weer verkeerd worden geïnterpreteerd", verduidelijkt politiewoordvoerster Tine Hollevoet in de krant. "Er waren ook al burgemeesters die klaagden dat hun lokale criminaliteitscijfers fout werden weergegeven in de pers", legt ze uit. "We willen zeker niet censureren, maar zolang we overleggen over hoe we het in de toekomst zullen doen, geven we de cijfers niet vrij."

Cijfers begeleiden van commentaar

Ook minister Milquet onderstreept dat ze "steeds transparantie wil". "Daarom moeten de cijfers begeleid worden door commentaar, zoals ook de RVA dat doet met de werkloosheidscijfers", klinkt het. Volgens de minister zijn ook experten en burgemeesters daar vragende partij voor. (Belga/INM)

Onze partners