Crevits zal inclusief onderwijs 'niet bruusk' invoeren

15/07/15 om 04:54 - Bijgewerkt om 04:53

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft een brief naar de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) gestuurd om hen gerust te stellen over de invoering van het inclusief onderwijs. De CLB's zullen de komende twee jaar niet op de vingers worden getikt.

Crevits zal inclusief onderwijs 'niet bruusk' invoeren

Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Onderwijs © BELGA

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Vanaf 1 september moeten CLB's leerlingen met een fysieke of verstandelijke beperking volgens het M-decreet vaker verwijzen naar het gewoon onderwijs. Dat moet gebeuren op voorwaarde dat de leerling met genoeg ondersteuning toch les kan volgen in een gewone klas, en dat de school geen onhaalbare aanpassingen moet uitvoeren.

'Onrust'

"Maar er is op het terrein heel wat onrust over deze nieuwe maatregel", stelt minister Crevits vast. "Het is wennen aan de nieuwe situatie, en daar heb ik alle begrip voor." Ze heeft de CLB's daarom een brief gestuurd die hen een overgangsperiode van twee jaar belooft waarin de inspectie de CLB's niet op de vingers zal tikken over dat M-decreet. "Om deze toepassing zorgzaam en zorgvuldig door te voeren, gaf ik de onderwijsinspectie de opdracht om twee jaar op verkenning te gaan en eerder een ondersteunende rol dan een controlerende uit te voeren", staat in de brief.

Volgens de minister is de evolutie aan de gang. "Vorig schooljaar werden 906 leerlingen minder in het buitengewoon lager onderwijs ingeschreven, die in het gewoon onderwijs bleven."

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners