Crevits wil sereen debat over De Lijn

06/01/12 om 16:05 - Bijgewerkt om 16:05

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) heeft een eerste keer samengezeten met topman van De Lijn Roger Kesteloot over de kostendekkingsgraad bij de vervoersmaatschappij. Na afloop liet ze nog niets los over concrete maatregelen, maar ze roept wel op tot een 'sereen debat'.

Crevits wil sereen debat over De Lijn

© Belga

Ze betreurt vooral de focus op De Lijn in de Vlaamse besparingsdiscussies. Het Vlaams regeerakkoord stipuleert dat De Lijn in de toekomst een groter deel van zijn kosten zelf zal moeten betalen. Het debat over de manier waarop woedt al enkele dagen in alle hevigheid, met onder meer coalitiepartner N-VA die vindt dat "het gratis-verhaal van De Lijn haar limieten bereikt heeft". Sp.a vreest dan weer "vervoersarmoede" en hamert op het recht op basismobiliteit.

Geen details

Bevoegd minister Crevits hield zich de voorbije dagen op de vlakte. Ook na overleg met topman Kesteloot licht ze nog geen tipje van de sluier. "De raad van bestuur van De Lijn heeft een nota daarover goedgekeurd. Er volgt nu verder overleg, waarna minister Crevits een voorstel aan de Vlaamse regering zal voorleggen", luidt het slechts in een persbericht.

Op de bedrijfsbegroting van De Lijn voor 2012 gaat ze wel dieper in. De voorbije drie jaar daalde de werkingsdotatie al met 58 miljoen euro, dus de vervoersmaatschappij zal "haar werking nog efficiënter moeten organiseren, de strijd tegen het zwartrijden opvoeren, waar het kan kosten verminderen en inkomsten doen stijgen", aldus Crevits. Er komen ook "gebiedsevaluaties" om het aanbod bij te sturen.

Crevits maakt haar coalitiepartners nog duidelijk dat het budget van De Lijn slechts 4 procent bedraagt van de Vlaamse begroting. Ze betreurt dat het debat over de besparingen bij de hele Vlaamse overheid nu "vooral op De Lijn wordt afgewenteld". Bijkomende besparingen zullen "zorgvuldig bekeken worden binnen het globale Vlaamse bevoegdheidspakket", merkt ze fijntjes op.

'Volwassen debat'

Dat de discussie over de toekomst van De Lijn de jongste dagen vooral in de media gevoerd werd, zint de minister evenmin. Iets waar oppositiepartij Groen! zich bij aansluit, al neemt zij vooral de N-VA op de korrel.

"N-VA probeert op deze manier de besparingen bij bevoegdheden van andere ministers te leggen om zelf buiten schot te blijven. Maar om het begrotingsvraagstuk op te lossen zal een breed en volwassen debat nodig zijn", luidt de groene kritiek.

Concreet wil ook Groen! de kostendekkingsgraad omhoog, melden parlementsleden Dirk Peeters en Filip Watteeuw. Maar dat mag niet door blind te snijden, enkel door een optimalisatie van het aanbod. Waar de vraag groot is moet het aanbod dus ook verbeterd worden, vinden ze. De huidige discussie over de dekkingsgraad lijkt hen echter slechts "een drogreden om gebaseerd op kortetermijninzichten het openbaar vervoer te fnuiken". (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners