Crevits wil hogere basisvoorraad strooizout

30/12/10 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:47

Volgens de minister van Mobiliteit heeft het winteractieplan niettemin goed gewerkt.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) wil de basisvoorraad strooizout tegen de volgende winter met 10.000 ton uitbreiden tot 45.000 ton.

Dat heeft ze donderdag gezegd bij de voorstelling van een evaluatie van het winterplan. Half november ondertekenden alle betrokkenen een winteractieprotocol om de verkeershinder bij extreme winterse omstandigheden beter op te vangen.

Daarin was afgesproken om een grotere voorraad strooizout aan te leggen. Maar door de strenge winter is de voorraad strooizout intussen bijna op.

Volgens Crevits werd er de voorbije weken een recordhoeveelheid van 51.600 ton zout gestrooid. Er is volgens haar nog 25.000 ton voorradig of in bestelling. Daarnaast werd er 13.000 ton extra besteld op vraag van de provincies en gemeenten.

Er wordt nu onderzocht of de basishoeveelheid strooizout tegen de volgende winter met 10.000 ton kan verhoogd worden. De minister wees wel op het uitzonderlijk aantal van 27 sneeuwdagen in november en december. Volgens haar werd er zuiniger, maar even efficiënt dan vorig jaar omgesprongen met strooizout.

Onze partners