Crevits: 'In 2013 wordt niet bespaard op aanbod van De Lijn'

26/09/12 om 19:13 - Bijgewerkt om 19:13

In 2013 zal er niet bespaard worden op het aanbod van De Lijn. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits gezegd.

Crevits: 'In 2013 wordt niet bespaard op aanbod van De Lijn'

© Belga

In 2013 zal er niet bespaard worden op het aanbod van De Lijn. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits gezegd tijdens het debat over de Septemberverklaring.

Crevits wil ook "zo spoedig mogelijk" op de proppen komen met een plan om de inkomsten bij de Vlaamse vervoersmaatschappij op te krikken. De Lijn heeft de voorbije jaren de broeksriem moeten aanhalen. Ook dit jaar moet de maatschappij 60 miljoen euro besparen, onder meer door te knippen in het aanbod.

Maar voor sommige partijen gaan de besparingen bij De Lijn niet ver genoeg. Zo pleitte Open VLD voor een afschaffing van het gratis openbaar vervoer en een verhoging van de kostendekkingsgraad met 2 procent per jaar in plaats van 0,5 procent per jaar. Een suggestie waar minister Crevits zich tegen verzet: "Dergelijke operatie zou betekenen dat we de dienstverlening voor de mensen met 100 miljoen euro per jaar zouden moeten verminderen. Met veel zotten, maar niet met mij".

Crevits: '4 miljoen euro extra inkomsten halen uit verhogen van reclame-inkomsten en controles op zwartrijden'

Intussen is het wachten op het inkomstenplan van minister Crevits. Dat plan moet helpen om de kostendekkingsgraad van De Lijn op te krikken. Volgens Crevits moet De Lijn volgend jaar op zoek naar 4 miljoen euro extra inkomsten. "Die kunnen ze halen uit het verhogen van reclame-inkomsten en controles op zwartrijden".

Wat er op het vlak van de tarieven zal gebeuren, blijft voorlopig onduidelijk. Daar moeten volgens Crevits nog knopen doorgehakt worden. "Dat zal zo spoedig mogelijk gebeuren", aldus Crevits.

Crevits: 'Tarieven zijn geen wondermiddel'

De CD&V-minister voegde er wel meteen aan toe dat tarieven geen wondermiddel zijn om de kostendekkingsgraad te verhogen. "Wie denkt dat men De Lijn met een tarievenbeleid een spectaculaire stijging van de kostendekkingsgraadpercentages kan aanmeten, zit compleet fout, tenzij we de tarieven met 700 of 800 procent zouden doen stijgen", aldus Crevits. (Belga/SD)


Lees meer over:

Onze partners