Cordon sanitaire sneuvelt in Denderleeuw

© Belga

In het Oost-Vlaamse Denderleeuw is het meer dan twintig jaar oude cordon sanitaire tegen het Vlaams Blok/Vlaams Belang gesneuveld bij de aanstelling van een gemeenteraadsvoorzitter en schepenen.

In het Oost-Vlaamse Denderleeuw is het meer dan twintig jaar oude cordon sanitaire tegen het Vlaams Blok/Vlaams Belang gesneuveld bij de aanstelling van een gemeenteraadsvoorzitter, en later op de avond bij de aanduiding van het schepencollege.

Geert Van Cauter (N-VA) werd tijdens een geheime stemming met 14 op 25 ja-stemmen verkozen tot gemeenteraadsvoorzitter, met aangekondigde steun van de drie Vlaams Belangraadsleden en het blok CD&V/N-VA, dat samen elf zetels haalt. Tegenkandidaat Jürgen Ruysseveldt (sp.a), de uittredend raadsvoorzitter, moest daarbij het onderspit delven.

Later steunde Vlaams Belang, zoals aangekondigd, ook de verkiezing van de vijf CD&V- en N-VA schepenen. Dat bleek na de ruim één uur durende geheime stemming. Per schepen moesten de raadsleden afzonderlijk in een stemhokje een geheime stem uitbrengen, waarbij na afloop telkens de stemmen werden geteld.

Denderleeuw heeft nu dus een schepencollege met drie N-VA-schepenen en twee CD&V-schepenen, die enkel met de steun van Vlaams Belang een meerderheid van de raadsleden achter zich kregen tijdens een geheime stemming. Burgemeester blijft voorlopig SP.A’er Jo Fonck, aangezien er tot nog toe geen voordrachtslijst met voldoende handtekeningen vor iemand anders kon worden ingediend.

Emotionele toespraak

“Met deze sleutel heb je toegang tot het gemeentehuis, althans via de personeelsingang, met de ander tot een kantoor,” begon uittredend raadsvoorzitter Jürgen Ruysseveldt (sp.a) voor de geheime stemming een emotionele speech.

Hij schetste het steeds moeilijkere verloop van gemeenteraadszittingen in de aanloop van 14 oktober, de situatie nadien en de coalitievorming die, zei hij, ultiem beslist zou worden “door straks een paar bollekes te kleuren en niet het gevolg van doorgedreven onderhandelen.”

“Zolang het belangrijkste programmapunt (van Vlaams Belang, red.) racisme is en de partij het prediken van haat en inboezemen van angst voorop stelt, is bestuursdeelname voor ons uitgesloten.” VB-lijsttrekker Kristof Slagmulder verklaarde de uitspraken te betreuren.

Reacties

“De situatie in Denderleeuw is eindelijk gedeblokkeerd. Er kan nu eindelijk verdergewerkt worden aan de bestuurbaarheid van de gemeente”, stelde Vlaams Belangvoorzitter Gerolf Annemans in een korte reactie op de geheime stemming. “Hoed af voor (lijsttrekker) Kristof Slagmulders en heel onze ploeg in Denderleeuw”, voegde hij er nog aan toe.

Voor SP.A-voorzitter Bruno Tobback is de vorming van het schepencollege in Denderleeuw met de gedoogsteun van Vlaams Belang “een slechte zaak voor zowel de politiek als voor Denderleeuw een slechte zaak”.

Hij vond de geheime stemming “een droevig spektakel”. “Ik kan begrijpen dat men wil besturen zonder de grootste partij, dat gebeurt ook in andere gemeenten, maar niet dat de andere partijen er niet in slagen een meerderheid te vormen en beroep moeten doen op een partij zoals het Vlaams Belang”, aldus Tobback. De SP.A-voorzitter wees er nog op dat het nieuwe schepencollege niet beschikt over een bestuursakkoord of een meerderheid.

“Wat iedereen vermoedde, is nu een feit”, reageerde Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. “Blijkbaar was de drang naar de macht groter dan de wil die je van democratische partijen mag verwachten om tot een akkoord te komen. Het zou interessant zijn om te weten wat er bij N-VA en CD&V precies gespeeld heeft.”

“Het cordon sanitaire is niet doorbroken”, zeiden de Denderleeuwse CD&V en N-VA-verkozenen.

“We hebben geen handtekeningen van Vlaams Belang nodig gehad en hebben met hen ook geen bestuursakkoord afgesloten”, stelde N-VA-lijsttrekker Erna Scheerlinck. “Het enige wat Vlaams Belang heeft gedaan, is een bolletje kleuren op een geheime stemming. Daarbij stemmen zij op wie ze willen en dat kunnen ze al twintig jaar doen overal in Vlaanderen.”

Zowel Scheerlinck als lokaal N-VA-voorzitter en OCMW-voorzitter Koen D’Haenens zeggen dat er niet met Vlaams Belang is gepraat. “We hebben altijd gezegd dat we het cordon niet doorbreken.”

N-VA wil nu ook de sjerp

In Denderleeuw slaagden de machtsblokken N-VA (7) en CD&V (4) enerzijds, sp.a-Open (8) en Open Vld Plus (3) anderzijds, die samen elk elf zetels hebben, er sinds 14 oktober niet om een bestuurscoalitie te vormen. Vlaams Belang, met drie verkozenen verklaarden het blok N-VA en CD&V te steunen en bieden ook gedoogsteun aan de komende zes jaar.

Ondertussen vraagt kersvers eerste schepen Jan De Dier (N-VA) SP.A en Open VLD om de benodigde twee handtekeningen te leveren om hem burgemeester te maken. “Ik wil zo snel mogelijk een goed en degelijk bestuur op poten zetten”, zei hij. “Sommigen vrezen de onbestuurbaarheid of anderen vinden gedoogsteun ondraaglijk. Ik vraag vanuit die bekommernis om mijn voordracht te tekenen of binnen de fractie de opening te creëren of mij als burgemeester voor te dragen.”

Geert Van Schelvergem (Open VLD) verklaarde dat hij de vraag met zijn fractie zou bespreken. Voor huidig burgemeester Jo Fonck (SP.A) is de vraag niet bespreekbaar.

“Wij behaalden 30 procent en ik de meeste voorkeursstemmen, maar toch stelden we het burgemeesterschap ter beschikking tijdens het ultiem overleg”, stelde hij. “Wij hebben deze situatie niet gecreëerd.” Fonck vindt de stemming vanuit democratisch oogpunt “zeer betreurenswaardig”. “Nu heeft het Vlaams Belang de sleutel in handen en zal de beslissende factor worden.” (Belga/RDM/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content