Controle op brandstofvoorraden bij Ryanair in België

29/12/12 om 19:41 - Bijgewerkt om 19:41

Het Directoraat-Generaal Luchtvaart voert al een tijd controles uit op de minimale brandstofvoorraden bij Ryanair. Daarbij werden geen onregelmatigheden vastgesteld.

Controle op brandstofvoorraden bij Ryanair in België

© belga

Het Directoraat-Generaal Luchtvaart voert al een tijd controles uit op de minimale brandstofvoorraden bij Ryanair. Daarbij werden geen onregelmatigheden vastgesteld, meldt de VRT-nieuwsredactie.

Enkele maanden geleden waren er in Valencia op dezelfde dag drie incidenten met vliegtuigen van Ryanair die zonder brandstof dreigden te vallen. "De incidenten die er in Spanje zijn geweest, hebben ons ertoe aangezet controles uit te voeren", bevestigt Frank Durinckx van het Directoraat-Generaal Luchtvaart zaterdag aan de VRT-nieuwsredactie. Volgens Durinckx brachten die controles geen onregelmatigheden aan het licht.

In het Nederlandse KRO-programma Reporter hadden vier piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij 'anoniem' verklaard dat ze geregeld met minder brandstof moesten vliegen dan ze zouden willen. Ryanair werd er overigens eerder al van beschuldigd haar piloten onder druk te zetten om met weinig brandstof te vliegen. Zo moesten eind juli in Valencia op één avond drie toestellen van Ryanair landden met een noodoproep wegens een tekort aan brandstof. Beroepsverenigingen pleiten voor diepgaand onderzoek naar het brandstofbeleid van de luchtvaartmaatschappij.

De directie van de luchthaven van Charleroi blijft er ondanks de verklaringen van de Ryanair-piloten gerust op dat de veiligheid niet in het gedrang komt. Volgens David Gering, commercieel directeur van Brussels South Charleroi Airport (BSCA), heeft de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij nog geen enkel belangrijk incident veroorzaakt in België of Europa. "Als er een ongeval zou gebeuren ten gevolge van een gebrek aan brandstof, zou het economisch model van het beursgenoteerde Ryanair instorten. Om die reden zal het bedrijf geen onnodige risico's met betrekking tot de veiligheid nemen", verduidelijkt Gering. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners