Consumptie dierlijke producten is 22 procent van ecologische voetafdruk Belg

(Belga) Driekwart van de totale productieve land- en zeeoppervlakte van de planeet is nodig voor veeteelt, visserij en viskweek, als alle mensen ter wereld evenveel dierlijke producten zouden verbruiken als de Belgen. De consumptie van dierlijke producten (vlees, vis, eieren, zuivel, leder en wol) is voor elke Belg goed voor 1,64 globale hectare of 22 procent van de totale ecologische voetafdruk per persoon. Dat meldt Ecolife.

In de berekening, waarbij gebruikgemaakt werd van bijna 8.000 gegevens over nationale en internationale veeteelt en visserij, werden alle stromen in kaart gebracht, onder meer de import van veevoeders, het gebruik van vismeel in de veeteelt, de export van zuivelproducten, het gebruik van visolie in de aquacultuur, alsook de hoeveelheden gras en voeders die Belgische veedieren te eten krijgen. “Alleen al om de CO2-emissies van de veeteelt en de visserij uit de atmosfeer te halen door bomen te planten, zou het overige kwart van de vruchtbare aardoppervlakte nodig zijn”, aldus Stijn Bruers van Ecolife, een milieuorganisatie die ecologische gedragsverandering nastreeft. Dierlijke voedingsproducten hebben een hogere ecologische voetafdruk dan de plantaardige alternatieven op basis van soja, peulvruchten, noten, zaden, algen en zeewieren. “Voor dierlijke producten is veel meer energie, landoppervlakte, eetbare biomassa en water nodig, en veeteelt zorgt voor veel meer schadelijke emissies van broeikas- en verzurende gassen, alsook voor reactieve stikstofverbindingen die zorgen voor overbemesting.” Ecolife zegt dat een sterke wijziging van ons voedingspatroon noodzakelijk is in het streven naar een duurzame toekomst. (KAV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content