"Consensus om Electrabel meer te laten betalen"

14/03/11 om 12:34 - Bijgewerkt om 12:34

Een grotere bijdrage van Electrabel is een van de pistes die de komende dagen bekeken zal worden bij de begrotingsgesprekken, zegt minister van Begroting Guy Vanhengel.

"Consensus om Electrabel meer te laten betalen"

© Julien Warnand/Belga

Volgens ontslagnemend vicepremier en minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) is er een politieke consensus om energiereus Electrabel een grotere bijdrage te laten leveren voor de begroting.

Vanhengel zei dat maandag in De Ochtend op Radio 1. Een grotere bijdrage van Electrabel is een van de pistes die de komende dagen bekeken zal worden bij de begrotingsgesprekken.

Uitgaven

Bedoeling is om het begrotingstekort dit jaar te beperken tot 3,7 procent, zegt Vanhengel. Net als premier Yves Leterme (CD&V) sluit Vanhengel nieuwe belastingen uit. "We moeten niet op zoek naar nieuwe inkomsten. We moeten aan de uitgaven werken", aldus Vanhengel.

De minister is het eens met Leterme, die afgelopen weekend zei dat er nog voor honderden miljoenen kan bespaard worden op de werkingskosten van de overheid zelf. Dat zal volgens Vanhengel ook nodig zijn om tegen 2015 15 miljard euro te besparen.

Accijnzen

Vanhengel blijft ook voorstander van het zogenaamde omgekeerde cliquetsysteem om de stijging van de brandstofprijzen af te remmen.

Afgelopen weekend stelde Leterme dat er van de accijnzen ook geen wonderen verwacht mogen worden. Ook PS-voorzitter Elio Di Rupo liet verstaan dat het omgekeerde cliquetsysteem geen tovermiddel is om de koopkracht van de gezinnen te verhogen.

N-VA

Voorts is het volgens Vanhengel "heel moeilijk" om oppositiepartij N-VA echt bij de begrotingsgesprekken te betrekken. "N-VA wilde vorige keer zelfs niet eens het systeem van voorlopige twaalfden mee goedgekeurd", klinkt het.

Volgens Vanhengel moet men de regeringsvorming en het werk van de regering in lopende zaken uit mekaar houden.

Formatie

Nog in De Ochtend stelde Vanhengel zich vragen bij de wil van N-VA om tot een communautair akkoord te komen. Hij verwees naar de uitspraak van N-VA-Kamerfractieleider Jan Jamon in de Zevende Dag dat zijn partij nooit zal aanvaarden wat nu op tafel ligt.

Vanhengel: "In de politiek moet je op een bepaald moment tot compromissen komen. Als een van de partijen zegt dat het nooit genoeg is en dat het nooit voldoende zal zijn, zit je wel met een probleem."

Over de piste van een regering zonder N-VA wilde Vanhengel zich niet uitspreken. In ieder geval zijn nieuwe verkiezingen volgens hem helemaal uit den boze. Vanhengel: "Er liggen belangrijke dossiers te wachten en niemand weet of nieuwe verkiezingen de zaken sneller in beweging zullen krijgen dan het niet houden van verkiezingen. Bovendien heb je om verkiezingen te houden ook een meerderheid nodig."

Onze partners