Congresteksten N-VA: CD&V en Open VLD wijzen 'radicale' communautaire visie af

04/11/13 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

CD&V en Open VLD wijzen de 'respectabele' voorstellen van N-VA af, omdat ze op communautair vlak 'te radicaal' zijn. Het sociaaleconomische luik bekoort dan weer wel de Open VLD, maar 'strookt niet met de visie van CD&V'.

Congresteksten N-VA: CD&V en Open VLD wijzen 'radicale' communautaire visie af

Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Wouter Beke (CD&V) © BELGA

CD&V en Open VLD wijzen de 'respectabele' congresteksten van N-VA af, omdat ze op communautair vlak te 'radicaal' zijn. Het sociaaleconomische luik bekoort dan weer wel de Open VLD, maar 'strookt niet' met de visie van CD&V.

De socio-economische en communautaire visie van N-VA zijn duidelijk en respectabel, maar stroken niet met die van CD&V. Tot die conclusie is het partijbestuur van de Vlaamse christendemocraten maandag gekomen. CD&V wil volgend jaar geen tijd verliezen met communautaire onderhandelingen, maar snel werk maken van jobcreatie. Het bestuur van Open VLD ziet wel 'heel wat' raakvlakken met de economische voorstellen van N-VA, maar wijst hun 'radicale' communautaire programma af.

Verschillende kopstukken van de christendemocraten en liberalen namen afgelopen weekend al afstand van de N-VA-voorstellen rond het confederalisme. Zoals bekend zegt N-VA na de verkiezingen van 2014 werk te willen maken van een federale herstelregering, maar moeten de potentiële coalitiepartners het confederale model onderschrijven. 'Onversneden separatisme', noemde Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy de nationalistische plannen.

CD&V: 'Respectabele visie, maar niet de onze'

De partijbureaus van CD&V en Open VLD bogen zich over de voorstellen. Die hebben het voordeel van de duidelijkheid, concludeerden de Vlaamse christendemocraten, die er zich onmiddellijk van distantiëren. 'Het is een respectabele visie, maar niet onze visie, socio-economisch noch communautair'.

CD&V wil vertrekken vanuit een 'positief' confederaal model, waarbij Vlaanderen sterker wordt gemaakt door bevoegdheden over te dragen. 'Dat doen we nu met de zesde staatshervorming, die voorbereid wordt in het Vlaams parlement met Groenboeken, en steun van N-VA, en in het federale parlement met wetteksten'.

Op socio-economisch vlak zegt CD&V te vertrekken vanuit een warm Vlaanderen, dat de Vlaming wil versterken in zijn zoektocht naar een job, woning of gezin, met de nodige solidariteit. Voor de partij moet 2014 dan ook niet het jaar worden waarin net als na de vorige federale verkiezingen veel tijd wordt verloren met communautaire onderhandelingen, maar waarin snel werk wordt gemaakt van jobs voor de mensen. De hervormde Senaat is voor CD&V de best geplaatste instelling om eventuele verdere stappen in de staatshervorming voor te bereiden.

Open VLD: 'Heel wat raakvlakken op economisch vlak'

Ook voor Open VLD is de economie de komende jaren de prioriteit. 'Wij kiezen als Open VLD voor een groei-economie en zetten in op belastingverlagingen die goed zijn voor werk en vooruitgang', luidt het na afloop van het uitgebreid partijbestuur. Het bestuur van de Vlaamse liberalen ziet 'heel wat' raakvlakken met de economische voorstellen van N-VA, maar is niet bereid mee te stappen in 'hun radicale communautaire programma, waarin confederalisme synoniem is voor het einde van de Belgische samenwerking'.

Open VLD doet meteen ook een oproep aan alle andere partijen om ondubbelzinnig een prioriteit te maken van economische groei en tewerkstelling. 'In een democratie beslist de kiezer en die kiezer heeft recht op duidelijkheid. Voor Open VLD is de inzet de komende jaren glashelder: het gaat om de economie en de kans op een beter leven voor iedereen', besluit voorzitster Gwendolyn Rutten.

Onze partners