Congregatie reageert met verstomming op misbruik

11/01/11 om 16:49 - Bijgewerkt om 16:49

Ze heeft de namen van de zusters die destijds in het weeshuis Stella Maris verbleven of werkten aan het parket doorgespeeld.

De Zusters van het Geloof reageren diep geschokt en met verstomming op het nieuws van het seksuele misbruik in Stella Maris in de jaren vijftig en zestig.

Dat zegt algemeen overste Liesbeth Perneel van de congregatie in de eerste reactie van de zusters sinds er in de media melding werd gemaakt van de misbruiken in het voormalige weeshuis in Kortrijk.

Volgens Perneel werden alle namen van de zusters die in die periode in de instelling verbleven of werkten aan het parket doorgespeeld. Ze hoopt dat de waarheid zo snel mogelijk aan het licht komt.

Tot nu toe werden er bij het parket van Kortrijkse parket drie klachten ingediend wegens misbruik in het weeshuis. In een mededeling zeggen de zusters dat de feiten beschamend zijn en dat ze de gegevens ernstig nemen.

Momenteel is Stella Maris een begeleidingstehuis van de vzw West-Vlaamse Jeugdzorg, die onafhankelijk van de congregatie werkt. Naast de instelling wonen nog vijftien zusters op rust.

De school Stella Maris is op een andere locatie gevestigd en werkt
onafhankelijk van het begeleidingstehuis.

Misbruik door pater
Intussen klaagt een voormalig bewoonster van de instelling voor bijzondere jeugdzorg Stella Maris in Kortrijk in een open brief seksueel misbruik door een pater aan in de loop van de jaren 90.

Dat misbruik kwam gelijktijdig met het misbruik door de nonnen in de jaren 50 en 60 in het voormalig weeshuis aan het licht. De bewoonster zegt zelf geen last te hebben gehad van het misbruik, maar dat de bewoners en begeleiders het bij de directie en de raad van bestuur vergeefs hebben aangeklaagd.

De advocaat van de vzw West-Vlaamse Jeugdzorg zegt dat de informatie aan het parket is doorgespeeld. De pater werd volgens hem in de jaren negentig de toegang tot de instelling geweigerd.

Onze partners