"Confederalisme of splitsen"

18/05/10 om 17:25 - Bijgewerkt om 17:25

Voor de Gravensteengroep is de inzet van de politiek duidelijk: een confederaal België of geen België.

"Confederalisme of splitsen"

© Belga

Volgens de Gravensteengroep bestaat er geen Belgische cultuur (meer). 'Er zijn in wezen twee gemeenschappen, met elk hun eigen kenmerken, opvattingen en cultuur', schrijft de Gentse denktank in een nieuw manifest.

Omdat de beleidsmakers deze realiteit niet lijken te aanvaarden, gebruiken ze een 'inflatoire politieke spraak die leidt naar een regelrechte desinformatie van het eigen kiespubliek'.

Een voorbeeld? 'Is het nog geloofwaardig Vlaanderen er voortdurend op te wijzen dat het "zonder onderhandelingen niet zal gaan", terwijl "verantwoordelijke" Vlaamse politici tot het uiterste zijn gegaan in zulke onderhandelingen, met soms met zware gevolgen - niet alleen voor hun partij maar ook voor hun persoon? Juist in deze drie jaar durende slijtageslag zaten tenminste aan Vlaamse kant geen "extremistische" partijen mee aan tafel...'

Voor de Gravensteengroep is de inzet van de politiek duidelijk: een eerbiediging van de culturele en politieke eigenheid van de Vlaamse Gemeenschap, een wettelijk afgebakend territorium, en een staatshervorming die de structuren van de staat confederaal maakt. 'Blijft men dit helder democratisch perspectief negeren, dan zal op termijn niet alleen B-H-V maar de hele staat gesplitst worden', besluiten de ondertekenaars.

De Gravensteengroep werd in 2008 opgericht en bestaat uit intellectuelen en kunstenaars die radicale Vlaamse eisen koppelen aan sociaaleconomische solidariteit binnen België. Tot de prominente leden behoren Etienne Vermeersch, Ludo Abicht, Piet Van Eeckhaut, Jan Verheyen en Bart Maddens.

- Karl van den Broeck

HET INTEGRALE NIEUWE GRAVENSTEENMANIFEST LEEST U HIER.


Lees meer over:

Onze partners