Confederaal België van N-VA bestaat uit Wallonië en Vlaanderen, Brussel moet kiezen

Bart De Wever © Belga
Simon Demeulemeester

N-VA tekent een confederaal België met twee deelstaten: Vlaanderen en Wallonië. Brussel-Hoofdstad en de Duitstalige regio krijgen een apart statuut, maar Brusselaars moeten kiezen tussen Vlaanderen of Wallonië.

N-VA doet in haar congresteksten haar visie over een confederaal België uit de doeken: dat België bestaat slechts uit Vlaanderen en Wallonië. Brussel-Hoofdstad krijgt een apart statuut, maar haar inwoners moeten kiezen voor het Vlaams of het Waals statuut. Dat meldt de VRT.

Amper nog bevoegdheden voor België

België krijgt amper nog bevoegdheden, als het van N-VA afhangt. In een Grondverdrag moeten de twee deelstaten beslissen wat ze nog willen samen doen. Dat hoeft niet veel te zijn, voor de Vlaams-nationalisten: schuldafbouw, defensie, asielbeleid en nationaliteitsverwerving.

Brussel moet als regio deel uitmaken van Vlaanderen en Wallonië. Een apart statuut krijgen Brussel-Hoofdstad en de Duitstalige regio. De Brusselaars krijgen de keuze tussen het Waals en het Vlaams bestel. Dat zal dan bepalen aan wie ze belastingen betalen, van wie ze hun pensioen krijgen en voor wie ze gaan stemmen.

België moet op 25 jaar tijd haar staatsschuld afbouwen. Daartoe behoudt het de bevoegdheden over btw, accijnzen en douanerechten – omdat dat moet van Europa.

Geen premier of rechtstreeks verkozen parlement

Het België van de N-VA zal het ook zonder premier moeten doen. Zes tweetalige ministers, eerlijk verdeeld door Vlaanderen en Wallonië vormen de ‘regering’. Het Belgisch parlement wordt niet meer rechtstreeks verkozen, maar krijgt 25 aangeduide Vlamingen en 25 Franstaligen.

Tot slot: het koningshuis mag blijven bestaan, maar heeft niets meer in de pap te brokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content