Compromis over eenheidsstatuut rammelt, zeggen juristen

Het compromis over de eengemaakte opzegtermijnen voor alle werknemers staat volgens advocaten die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht vol fouten en tegenstrijdigheden.

De tekst laat bovendien te veel ruimte voor uiteenlopende interpretaties, staat in De Standaard en Het Nieuwsblad.

De advocaten – Stefan Nerinckx, Marc De Vos, Chris Engels en Herman Van Hoogenbemt – klagen onder meer aan dat de tekst geen uitsluitsel geeft over hoe het uitzonderingsregime voor de bouwsector er moet uitzien. Er wordt ook niet klaar en duidelijk aangegeven hoe de verworven rechten uit het verleden vastgeklikt gaan worden.

Ongrondwettig

Maar de experts zijn vooral niet te spreken over het juridische vacuüm dat heerst tot 1 januari 2014, de dag waarop de nieuwe opzegtermijnen van kracht worden.

“De oude wetgeving is sinds vandaag ongrondwettig. De deadline van het Grondwettelijk Hof is voorbij en de nieuwe regels zijn nog niet geldig. Dus de discriminatie tussen arbeiders en bedienden bestaat nog altijd. Dat zorgt ongetwijfeld voor een hoop rechtszaken”, meent Chris Engels.

Voor verbetering vatbaar

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) erkent dat de tekst nog bijgeschaafd moet worden. “Dit is een politiek voorstel, geen juridisch bindende tekst. De definitieve tekst moet nog uitgeschreven worden, in samenspel tussen het kabinet, de administratie en de sociale partners.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content