Compagnie Tartaren wint Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten

25/04/14 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

Compagnie Tartaren, het buurtgericht sociaalartistiek theatergezelschap, heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Amateurkunsten gekregen voor de vernieuwende manier waarop ze begrippen als 'amateurkunst' en 'sociaalartistiek' invult.

Compagnie Tartaren wint Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten

Compagnie Tartaren © Mirjam Devriendt

De wortels van Compagnie Tartaren liggen in de werking van buurthuis 't Lampeke in de Ridderbuurt, een volkse wijk in het Noordwesten van Leuven. Het gezelschap begon daar onder de naam De Smoelentrekkers tot het enkele jaren geleden vervelde tot Compagnie Tartaren.

Compagnie Tartaren geeft een eigen stem aan mensen die anders weinig of geen kansen krijgen. Dit geldt zowel voor de spelers en medewerkers als voor het publiek. Het gezelschap streeft naar een artistiek hoogstaand product. Zo wil het op haar manier een barst slaan in de vicieuze cirkel van de kansarmoede. Enerzijds geeft het succesverhaal op het podium de speler zijn menselijke waardigheid terug. Anderzijds gaat de speler met het publiek een relatie aan op voet van gelijkwaardigheid, binnen een gemeenschappelijke artistieke beleving.

Artistiek coördinator Wim Oris kan rekenen op de medewerking van professionele regisseurs en schrijvers, maar het zijn vooral de compagnons, tientallen acteurs en vrijwilligers, die de werking dragen. De compagnons zijn reisgezellen, mede-eigenaars van het avontuur. Ook hier vervagen weer grenzen: die tussen artiest, sociaal werker en lid van de doelgroep. Met de Vlaamse Cultuurprijs wil de jury de Compagnie Tartaren en de vele compagnons extra in de spotlights zetten.

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege: "Een organisatie met een sociaalartistieke methodiek naar voor schuiven is een sterk signaal van de jury. De evolutie van Compagnie Tartaren bewijst hoe de amateurkunsten dingen in beweging kunnen zetten. Dit is een magnifieke erkenning voor de kracht van mensen."

De uitreiking vond plaats tijdens de officiële opening van de Week van de Amateurkunsten (WAK) in De Grote Post in Oostende. Aan de Cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. (TE)

www.cultuurprijzen.be

Lees meer over:

Onze partners