Communautaire onderhandelingen bijna rond

© Belga

De onderhandelaars zitten op een zucht van een volledig institutioneel akkoord. Momenteel zijn ze alle teksten aan het nalezen.

De onderhandelaars zitten in de laatste rechte lijn van de communautaire onderhandelingen en dienden nog een oplossing te vinden voor drie dossiers: het laten samenvallen van de verkiezingen en het al dan niet overhevelen van de bevoegdheid over de wegcode en de civiele veiligheid (brandweer en civiele bescherming). Ondertussen zijn die drie knopen al doorgehakt. Dat is uit verschillende goede bronnen vernomen.

De federale, Vlaamse en Europese verkiezingen worden niet aan elkaar gekoppeld, maar de duur van de legislatuur wordt wel aan elkaar gelinkt. De federale legislatuur zou van vier worden opgetrokken naar vijf jaar, net zoals bij de deelstaten en Europa. De acht partijen en formateur Elio Di Rupo zijn het daarover eens geworden. Dat betekent concreet dat vanaf 2014 – wanneer de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen sowieso samenvallen – de federale legislatuur wordt gelijkgeschakeld met die van Europa en de deelstaten. Die zal voortaan 5 jaar bedragen.

De federale regering kan wel nog struikelen, waardoor de verkiezingen niet meer zouden samenvallen. De onderhandelende partijen nemen zich wel voor om in dat geval de verkiezingen wel aan elkaar vast te klikken. Dat kan echter pas na 2014 met een tweederde meerderheid. Dan ziet de politieke situatie er uiteraard anders uit.

De onderhandelaars kwamen ook overeen om de bevoegdheid over de brandweer en de wegcode federaal te houden. De gewesten mogen wel snelheidsboetes innen op hun eigen wegen.

Ondertussen zijn de onderhandelaars de verschillende akkoorden nog aan het nalezen. Hoe lang dat nog zal duren, is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat een volledig institutioneel akkoord nu niet veraf meer is. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content