Communautaire gesprekken worden voortgezet

20/09/10 om 18:53 - Bijgewerkt om 18:53

Er wordt een werkgroep voor de discussie over de financieringswet geïnstalleerd met een N-VA- én een PS-voorzitter.

De communautaire gesprekken worden voortgezet. Dat hebben PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever maandag afgesproken tijdens hun gesprek met de koninklijke bemiddelaars. Dinsdag gaat een werkgroep over de financieringswet aan de slag.

Na afloop van het vier uur durende onderhoud bleek dat Di Rupo, De Wever, André Flahaut en Danny Pieters aan de vijf andere partijen (CD&V, SP.A, CDH, Ecolo en Groen!) die bij de preformatie betrokken waren, voorstellen om vanaf dinsdag de 'high-levelgroep' voor de discussie over de financieringswet te installeren.

Twee voorzitters werkgroep

In die werkgroep over de financieringswet (die de geldstromen tussen het federale niveau en de deelstaten regelt) zullen elk van de zeven partijen vertegenwoordigd zijn.

De werkgroep zal worden voorgezeten door twee personaliteiten, één van de N-VA en één van de PS. Voor de PS wordt dat Waals minister Jean-Claude Marcourt. Als N-VA-voorzitter van de werkgroep wordt Kamerlid Jan Jambon genoemd.

Het is de bedoeling dat de werkgroep zowel gaat praten over de principes die eerder werden afgesproken als over 'de gevolgen van de opties die in aanmerking kunnen worden genomen', aldus een mededeling van de bemiddelaars.

Rest staatshervorming

Flahaut en Pieters zelf zullen informele contacten hebben met de verschillende partijen over de rest van de staatshervorming. In hun mededeling wordt dat geformuleerd als contacten 'teneinde de standpunten over bepaalde institutionele onderwerpen buiten de financieringswet dichter bij elkaar te brengen'.

Beide initiatieven zullen in de loop van volgende week worden geëvalueerd.

Onze partners