Commotie rond Francken: Dewael vermoedt dat men 'op de man speelt om MR te raken via N-VA'

16/10/14 om 09:47 - Bijgewerkt om 10:20

Premier Charles Michel moet waken over de deontologie van zijn ploeg en beschikbaar zijn voor uitleg in de Kamer, net als N-VA-staatssecretaris Theo Francken zelf. Dat zegt Open VLD-fractieleider Patrick Dewael over de heisa rond Francken. Al heeft de liberaal zelf het gevoel dat men 'op de man speelt om de MR te raken via N-VA'.

Commotie rond Francken: Dewael vermoedt dat men 'op de man speelt om MR te raken via N-VA'

Francken: 'Zwaar straffen' © Belga

Francken kwam woensdagavond opnieuw in opspraak door verklaringen die hij in 2011 als Kamerlid deed op Facebook. Naar aanleiding van een migratiestuk in The Economist stelde hij zich eind 2011 vragen bij de 'economische meerwaarde' van Marokkaanse, Congolese en Algerijnse migranten. 'Of is dat te aangebrand?', schreef hij er zelf meteen bij.

Vanuit verschillende hoeken stak opnieuw kritiek op, niet in het minst omdat de kwestie dit keer raakt aan de nieuwe bevoegdheden van Francken als staatssecretaris voor Asiel en Migratie. 'Hij zit in de buurt van de stereotypering van bevolkingsgroepen, typisch een fenomeen dat kan uitmonden in discriminatie en racisme. Francken moet dus meer tekst en uitleg geven en duidelijk maken wat hij bedoelt', reageert Jozef De Witte van het Gelijkekansencentrum in De Standaard.

'Dat moet je altijd doen. Als lid van de regering zelf moet je tekst en uitleg geven als je daarom gevraagd wordt', reageerde Patrick Dewael in De ochtend op Radio 1. De Open VLD-fractieleider wijst ook richting premier Michel. 'Als er dingen zijn over een lid van de regering die uitgeklaard moeten worden, dan moet de premier beschikbaar zijn voor het parlement om daar uitleg over te geven.'

Dewael heeft echter het gevoel 'dat men hier systematisch dingen aan het oprakelen is' en dat 'men hier via de PS op de man speelt om de MR te raken via N-VA'. 'Laat ons dit eerst rustig bekijken en dan de conclusies trekken die moeten getrokken worden'.

'Vervangen'

Voor Dewaels partijgenoot en Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem moet Francken vervangen worden, zo zei ze op Twitter. Haar tweet, die intussen weer verwijderd is, luidde letterlijk:

16/10/14 09:09 @MercedesVVolcem

De uitspraken van Theo Francken kunnen niet door de beugel. Als liberaal keur ik dat expliciet af. Wat mij betreft moet hij vervangen w.

Onze partners