Commissie seksueel misbruik hoort bisschoppen

08/12/10 om 19:06 - Bijgewerkt om 19:06

Ook aartsbisschop Léonard en kardinaal Danneels worden nog voor het jaareinde verwacht in de commissie.

Commissie seksueel misbruik hoort bisschoppen

© Belga

De bijzondere Kamercommissie seksueel misbruik hoort voor het jaareinde nog kardinaal Godfried Danneels, aartsbisschop André-Joseph Léonard en de andere bisschoppen.

Léonard rondt op woensdag 22 december de hoorzittingen voor 2010 af. Daags voordien verschijnt Danneels voor de commissie. In de loop van volgende week worden de bisschoppen gehoord. Woensdag hoorde de commissie Luc De Fleurquin (KULeuven) en Louis-Léon Christians (UCL).

'Kerk tilde niet zwaar genoeg aan misbruik kinderen'

Intussen zegt kardinaal Danneels dat de kerk in het verleden minder zwaar tilde aan het seksueel misbruik van kinderen door geestelijken dan ze dat had moeten doen.

In het televisieprogramma 'God en klein Pierke' (Eén) getuigde Danneels tijdens een interview dat in oktober werd afgenomen dat hij nog altijd lijdt onder het misbruik van de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe.

Danneels zei 'verrast' en 'ondersteboven' geweest te zijn toen de
zaak-Vangheluwe losbarstte. Hij erkende nog altijd een hele diepe pijn te voelen over wat gebeurd is. Wrok voelt hij naar eigen zeggen niet, maar hij is niet van plan Vangheluwe nog op te zoeken.

Volgens de kardinaal had de kerk destijds geen idee van de omvang van het misbruik door geestelijken, maar zijn de tijden zijn veranderd en erkent men nu het probleem.

Onze partners