Commissie-Adriaenssens ontbonden

01/07/10 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:28

De leden van de commissie hebben donderdag collectief hun ontslag aangeboden.

De commissie-Adriaenssens heeft donderdag zoals eerder aangekondigd collectief haar ontslag ingediend bij bisschop Guy Harpigny van Doornik.

Alle leden van de commissie die het seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzocht, hadden maandag beslist allemaal ontslag te nemen.

Ze deden dat nadat hun voorzitter Peter Adriaenssens er de brui aan had gegeven wegens de inbeslagname van alle dossiers door het gerecht.

De commissieleden vonden dat de commissie in de materiële onmogelijkheid verkeerde om te werken vermits alle dossiers en werkdocumenten in beslag werden genomen.

Daarnaast argumenteerden ze dat het noodzakelijke vertrouwen tussen justitie en commissie was weggeslagen, waardoor het vertrouwen tussen de slachtoffers en de commissie is aangetast.

De commissie heeft donderdag haar ontslag effectief aangeboden bij bisschop Harpigny, de bisschop-referent voor klachten over kindermisbruik, zo meldt de Bisschoppenconferentie.

Harpigny zegt de beslissing te betreuren, maar bedankte in naam van de bisschoppen van België Peter Adriaenssens en de commissieleden voor hun 'gulle engagement'.

Voorts meent Harpigny dat de commissie zich nooit heeft opgeworpen als een soort parallelle justitie.

Onze partners