Commissaris: Bob-campagnes rijden de kantjes eraf

21/12/12 om 00:00 - Bijgewerkt om 00:00

Commissaris Daniel Noens van de politiezone Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel wil betere Bob-controles. Te veel zones spelen het zo dat ze vooral snel hun quota halen, zegt hij.

"Je kunt als politiezone je quota halen door één dag per week te controleren, bijvoorbeeld door tijdens de ochtendspits de op- en afritten van de autosnelweg af te sluiten. Op die manier behaal je snel het gewenste cijfer", zei Noens in het VRT-radioprogramma Vandaag.

Klassement

Volgens Noens kan je beter daar gaan staan waar je problemen verwacht. De moeilijkheid is dat de politiezones die dat doen achteraan het controleklassement blijven hangen.

Noens: "Nationaal wordt gemiddeld 3,3 procent van de bestuurders betrapt met een glaasje op. In onze politiezone is dat soms meer dan 10 procent. En ik betwijfel dat er in onze zone meer gedronken wordt dan elders."

BIVV: 'Geen probleem'

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) is het niet eens met die kritiek. Volgens woordvoerster Sofie Van Damme is het streefcijfer voor de Bob-controles niet bet hoog.

"Dat cijfer wordt in overleg met de federale en lokale politie vastgelegd", zei zij aan de VRT. "Vorig jaar lag het streefcijfer op 200.000 maar werden er uiteindelijk meer dan 263.000 ademtesten afgelegd." (TV)

Onze partners