Comité P wil draaiboek voor moordonderzoeken

23/12/10 om 17:18 - Bijgewerkt om 17:18

Dat staat in het rapport dat het opstelde over het politioneel onderzoek in de moord op Annick Van Uytsel.

Het Comité P, dat de politiediensten controleert, meent dat er dringend nood is aan een draaiboek voor moordonderzoeken.

Dat staat in het rapport dat het Comité opstelde over het politioneel onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel. Eerder raakte al bekend dat er in dat onderzoek fouten zijn gebeurd en dat de Leuvense speurders verschillende malen de kans hebben gemist om Ronald Janssen (die later de dader bleek te zijn) aan de tand te voelen of op te pakken.

Uit de aanbevelingen in het rapport die donderdag bekendraakten, blijkt dat het Comité P pleit voor een draaiboek voor moordonderzoeken.

Richtlijnen

Een dergelijk draaiboek zou richtlijnen moeten bevatten over het afstappen ter plaatse, checklists, het leiden van het onderzoek, het gebruik van misdrijfanalyses, het omgaan met tips, enz... In het buitenland bestaat een dergelijk beleidsinstrument al.

Daarnaast benadrukt het Comité P ook het belang van informatiebeheer, het voorzien van opleidingen en aandacht voor misdrijf- en profielanalyse.

Een ander aandachtspunt is het doorbreken van de 'hegemonie van de onderzoeker'. Het Comité P stelt vast dat onderzoekers momenteel geen enkele inmenging in 'hun' onderzoek dulden en dat dat vaak negatieve gevolgen heeft voor het strafonderzoek.

Volgens het Comité volstaat contact tussen de onderzoeksrechter en de speurders niet. Daarom zou er controle moeten zijn vanuit het hiërarchisch gezag binnen de politiedienst, die zou moeten controleren of de onderzoekers hun opdrachten goed uitvoeren.

Onze partners