Comité P. waarschuwde eerder al voor politiegeweld

Het Bijzondere Bijstandsteam overmeestert Jonathan Jacob in zijn cel.

Het Comité P, dat momenteel een onderzoek voorbereidt naar de tussenkomsten van de Bijzondere Bijstandsteams (BBT) en naar het politieoptreden bij psychische problemen, waarschuwde eerder al dat de BBT’s, zoals in Antwerpen, gewelddadig en illegaal zijn.

Bart De Wever schorst omstreden agenten voorlopig niet

Het Comité P, dat momenteel een onderzoek voorbereidt naar de tussenkomsten van de Bijzondere Bijstandsteams (BBT) en naar het politieoptreden bij psychische problemen, waarschuwde eerder al dat de BBT’s, zoals in Antwerpen, gewelddadig en illegaal zijn. Dat schrijven De Morgen en De Standaard.

Schietincidenten

De krant De Morgen nam er het jaarrapport van 2003 bij. In dat jaar werd namelijk een onderzoek gevoerd naar aanleiding van twee schietincidenten met zwaargewonden in Antwerpen. In het rapport staat dat “deze pseudo-bijzondere eenheden” in strijd zijn met “de letter en de geest van de wet van 7 december 1998”. En verder: “De bijzondere eenheden wenden gemiddeld meer geweld aan en men kan zich de vraag stellen of dit gerechtvaardigd is”.

Dovemansoren

Toen al beveelde het Comité P aan de eenheden niet lokaal maar federaal te organiseren, om te zorgen dat de werking professioneler is. Maar die aanbeveling leek politiek en qua praktische uitwerking niet evident, zegt Diane Reynders van het Comité P, en viel vervolgens in dovemansoren.

Geen schorsing

Antwerps burgemeester Bart De Wever onderneemt voorlopig geen actie tegen het BBT-team van de Antwerpse lokale politie in kwestie of leden daarvan, omdat er nog een beroepsprocedure loopt tegen de doorverwijzing van een agent naar de correctionele rechtbank.

De Antwerpse procureur heeft ook nooit een aanbeveling tot schorsing gedaan. De Wever reageert daarmee op de suggesties van onder meer SP.A om een tuchtprocedure op te starten naar aanleiding van de Panorama-uitzending van donderdag.

Harde beelden

“Wij hebben kennis genomen van de beelden, uitgezonden door het programma Panorama. Dit zijn natuurlijk bijzonder harde beelden die niemand onberoerd kunnen laten. Deze zaak wordt dan ook zeer ernstig genomen”, opent De Wever in een mededeling.

“Wij nemen nu kennis van de politieke reacties naar aanleiding van de uitzending, in het bijzonder dan de vraag om onmiddellijk een tuchtmaatregel in te stellen tegen de betrokken politieagenten.”

De Wever wijst erop dat het opleggen van een preventieve schorsing normaal gezien gebeurt nadat de procureur des konings met de burgemeester contact heeft opgenomen om die schorsing aan te bevelen. De schorsing is dan geen sanctie, maar een maatregel. Een agent wordt immers op non-actief gezet omdat men een verder functioneren niet raadzaam acht totdat er een eindresultaat is in de gerechtelijke procedure tegen hem.

Tuchtmaatregel

In deze zaak heeft het parket volgens De Wever echter nooit de vervolging van een politieagent gevraagd en heeft de procureur dan ook nooit een tuchtmaatregel aanbevolen. De Wevers voorganger Patrick Janssens legde daarom ook geen schorsing op. De agenten van het BBT-team werken sindsdien al drie jaar gewoon verder.

Het is nu wachten op de Kamer van Inbeschuldigingstelling, die de komende weken een uitspraak zal doen over het beroep tegen de doorverwijzing die eerder deze maand door de raadkamer is gebeurd. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content