Comité P vreest voor misbruik van pepperspray door politie

17/08/12 om 04:54 - Bijgewerkt om 04:54

Pepperspray wordt te makkelijk gebruikt en vaak wordt dat niet eens gerapporteerd, vreest de toezichtsdienst voor de politie.

Comité P vreest voor misbruik van pepperspray door politie

© Reuters

Het Comité P maakt zich ongerust over het gebruik van pepperspray door de lokale en federale politie. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

120 incidenten per jaar

In een studie die de twee kranten konden inkijken, spreekt het Comité P van minstens honderdtwintig incidenten per jaar waarbij agenten pepperspray gebruiken. Maar dat zijn enkel de gerapporteerde gevallen, het werkelijke aantal ligt wellicht nog een stuk hoger.

Nochtans zijn alle politiekorpsen verplicht om door te geven wanneer en waarom ze pepperspray hebben gebruikt. Dat dat niet altijd gebeurt, stoort het Comité P sterk. "Er zijn twee rondzendbrieven van de minister van Binnenlandse Zaken waarin staat dat alles moet worden gerapporteerd. De kwaliteit van de meldingen is bovendien dikwijls ondermaats."

Ook toont de toezichtsdienst zich erg kritisch over het gebruik van het gas. "We konden regelmatig de vraag stellen in welke mate het gebruik van de spray wettig was", schrijft het Comité. "De vraag is ook of het gebruik wel noodzakelijk was en in verhouding tot het nagestreefde doel."

Wondermiddel

De Liga voor de Mensenrechten, die al langer vragen heeft bij politiegeweld, ervaart dat politiemensen steeds makkelijker naar pepperspray grijpen. "Het lijkt een wondermiddel om iemand buiten strijd te stellen", zegt Liga-voorzitter Jos Vander Velpen. "Ook als die niet meteen een bedreiging voor de agent vormt." (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners