Comazuipen rukt op: 'We zijn ongerust'

08/11/13 om 07:08 - Bijgewerkt om 07:08

Jaarlijks komen zo'n duizend 12 tot 17-jarigen in het ziekenhuis ­terecht met een alcoholintoxicatie. Dat blijkt uit het eerste onderzoek naar het fenomeen bingedrinken in België.

Comazuipen rukt op: 'We zijn ongerust'

© Thinkstock

Uit een eerste onderzoek naar het fenomeen ­bingedrinken in België, blijkt dat jaarlijks zo'n duizend jongeren in het ziekenhuis worden opgenomen met een alcoholintoxicatie. Dat staat te lezen in De Standaard, Het Nieuwsblad, De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Tot nu toe werd door de Vereniging van Alcohol en Drugsverslaving (VAD) altijd aangenomen dat de Vlaamse jeugd zich zelden bezondigde aan bingedrinken (meer dan vijf alcoholconsumpties op korte tijd voor mannen en vier voor vrouwen). Maar dokter Michiel Callens van het InterMutualistisch Agentschap komt na onderzoek tot een andere conclusie.

Comazuipen

Uit dat onderzoek, dat op een congres over ­bingedrinken wordt voorgesteld, blijkt dat 983 jongeren tussen 12 en 17 jaar in 2011 in een Belgisch ziekenhuis terechtkwamen die te veel alcohol hadden gedronken en zich bezondigd hadden aan het zogenaamde comazuipen of bingedrinken. Bij jongens komt het zo'n tien procent meer voor dan bij meisjes. Bij sociaal zwakkeren (mensen die recht hebben op een verhoogde terugbetaling) komt het ook 25 procent meer voor dan bij anderen.

Bingedrinken neemt toe met de leeftijd: "Bij 18-29 jarigen zijn er 9.835 gevallen van alcoholintoxicatie met een piek bij jongeren tussen 18 en 20 jaar".

"Deze cijfers kloppen met de signalen die we uit spoedgevallendiensten en ziekenhuizen ontvangen. We zijn echt wel ongerust", aldus Callens.(Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners