Coformateurs reageren op Juncker: 'Binnen enkele dagen beslissing over Belgische Europese commissaris'

31/08/14 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

"Binnen enkele dagen wordt een beslissing genomen over de Belgische kandidaat Europees commissaris', zeggen de coformateurs als reactie op het ultimatum van Europees Commissievoorzitter, Jean-Claude Juncker, die ons land na afloop van de Europese top drie dagen de tijd gaf om één of meerdere kandidaten voor te stellen.

Coformateurs reageren op Juncker: 'Binnen enkele dagen beslissing over Belgische Europese commissaris'

Kris Peeters © Belga

De formateurs nemen de uitspraken van Juncker ernstig maar vragen ook begrip voor de bijzondere situatie waarin België zich bevindt. Ons land is de enige lidstaat waar momenteel nog een regering gevormd wordt.

Van meet af aan hadden de formateurs voorrang gegeven aan de sociaaleconomische hervormingen. Dat was een bewuste keuze, luidt het. De keuze van een eurocommissaris betekent immers een voorafname van de regeringsvorming en dreigt verstorend te werken tijdens de onderhandelingen.

Maar Kris Peeters en Charles Michel maken zich sterk dat er binnen enkele dagen een beslissing genomen wordt. Dat zal in elk geval begin volgende week gebeuren, zo valt te horen.

Er circuleren al een tijdje drie namen: Marianne Thyssen (CD&V), Didier Reynders (MR) en Karel De Gucht (Open Vld).

De jongste dagen wordt ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten genoemd, maar die piste werd weinig waarschijnlijk geacht, ook al dringt Juncker naar verluidt aan op een vrouwelijke kandidaat.

Probleem voor de meeste partijen is wel dat een eurocommissaris meetelt bij de verdeling van de ministerposten. Een bron dichtbij de onderhandelaars herinnert eraan dat wie de commissaris levert, dat zal moeten betalen bij de verdeling van de ministerposten.

Intussen hebben de coformateurs vrijdag en zaterdag besloten vergaderingen gehad met de vier partijvoorzitters van N-VA, MR, CD&V en Open VLD. Daarbij is heel wat vooruitgang geboekt, zo valt nog te horen.

Maandagmiddag zitten de formateurs opnieuw samen. Om 16 uur vatten de onderhandelaars dan de tweede lezing aan van de formateursnota. Wellicht komt het hoofdstuk Openbaar Ambt als eerste aan de beurt. (Belga/MI)

Onze partners