Coformateurs leggen bilaterale contacten, maar ’transparantie kent limieten’

© Belga

Coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) gaan hun formateursnota in bilaterale gesprekken met de andere partijen toelichten. De bedoeling is meer transparantie te bereiken. Een technische werkgroep buigt zich over oplossingen voor de budgettaire inspanning van 17,3 miljard euro.

Coformateurs Kris Peeters en Charles Michel gaan de komende dagen bilaterale contacten leggen om partij per partij hun formateursnota toe te lichten. Intussen buigt een technische werkgroep zich over de normen die kunnen worden toegepast om de primaire uitgaven onder controle te krijgen en aan uitgavenzijde te besparen.

Dat hebben coformateurs Peeters en Michel verklaard na de bijeenkomst van de centrale onderhandelingsgroep, met daarin telkens drie vertegenwoordigers van N-VA, CD&V, MR en Open Vld. Bedoeling is dat die plenaire vergadering donderdag, vrijdag en zaterdag opnieuw rond de tafel gaat zitten.

Budgettaire inspanning van 17,3 miljard euro

Peeters herhaalde dat de nieuwe regering de komende legislatuur voor een budgettaire inspanning van 17,3 miljard euro staat. Tijdens de eerste bijeenkomst maandanamiddag werden de ‘eerste oplossingen aangereikt’, luidde het. Nu zal een technische werkgroep ‘alle insteken’ bekijken in verband met normen die rond de primaire uitgaven kunnen worden gehanteerd.

Een voorbeeld dat door Peeters werd aangehaald, was hoe vervangingsnormen van personeel concreet kunnen worden toegepast per departement. Andere voorbeelden zijn normen in de gezondheidszorg, of nog op het vlak van werkingskosten. ‘Wanneer we normen kunnen vastleggen, kunnen die een bijdrage leveren in het beperken van de primaire uitgaven’, stelde Peeters.

Formateursnota niet vrijgegeven

Peeters en Michel gaan ondertussen bilaterale gesprekken aanknopen met de vier partijen rond de tafel. Bedoeling is hun nota mondeling toe te lichten en de prioriteiten van de partners te integreren, preciseerde Michel.

Het duo is van plan geregeld informatie te geven over dossiers waarin vooruitgang werd geboekt. Of beter: ‘als we echt iets te vertellen hebben’. Dat moet de transparantie in de hand werken.

De formateursnota die beiden opstelden, wordt evenwel niet vrijgegeven. ‘Het is een transparantie die limieten kent’, grapte Peeters. Hij benadrukte ook dat de onderhandelaars in de eerste plaats over de inhoud willen praten.

Nog geen Europees commissaris

Wie ons land voordraagt als Europees commissaris, is deze week nog niet aan de orde. Al gaf Peeters toe dat eind augustus een antwoord van België wordt verwacht. ‘We zullen daartoe de nodige initiatieven nemen’, aldus Peeters. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content