Coalitiewissel in Tienen: CD&V vervangen door Open VLD en Groen

30/12/14 om 03:11 - Bijgewerkt om 03:52

In Tienen vormen SP.A, Open VLD en Groen een nieuwe bestuurscoalitie. Deze komt in de plaats van de bestaande SP.A-CD&V-coalitie. Open VLD levert met Bram Delvaux de nieuwe burgemeester.

Coalitiewissel in Tienen: CD&V vervangen door Open VLD en Groen

Vlaams parlementslid Katrien Partyka (CD&V) © BELGA

Bram Delvaux zal de plaats innemen van SP.A'er Marcel Logist, die burgemeester was in de periode 1995-2000 en sinds 2007. De bestuursorganen van de drie partijen keurden het akkoord goed.

De uittredende SP.A-CD&V-coalitie werd tijdens de gemeenteraad van een dag of tien geleden opgeblazen door CD&V-schepen en Vlaams parlementslid Katrien Partyka. In een striemende toespraak beschuldigde zij coalitiepartner SP.A van "schuldig verzuim" omdat deze partij volgens haar nooit de intentie had om het bestuursakkoord uit te voeren. Partyka wou vervolgens een nieuwe coalitie op de been brengen tussen CD&V, Open VLD, N-VA en Groen en stelde dit weekend dat deze gesprekken "in de laatste rechte lijn" zaten.

De geruchten dat parallel ook de SP.A met enkele partijen praatte, werden maandagavond echter bewaarheid. In een gezamenlijke mededeling stellen SP.A, Groen en Open VLD "dat snel duidelijk was dat er veel vertrouwen was tussen de voorzitters van de drie partijen". De partijen willen de komende weken de tijd nemen om "een inhoudelijk en positief project voor Tienen uit te schrijven".

'Verbaasd'

CD&V Tienen reageert in een mededeling "verbaasd" op de ontwikkelingen.

"Open VLD en Groen Tienen kiezen voor de partij die symbool staat voor alles wat fout liep in Tienen. Het vertrek van burgemeester Marcel Logist en schepen Patrick Grootjans zijn het bewijs van de juistheid van onze diagnose."

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners