COALITIE Molenbeek: Staande ovatie van MR voor verlies Philippe Moureaux

© Belga

In de Brusselse gemeente Molenbeek is PS-kopstuk Philippe Moureaux na twintig jaar zijn sjerp kwijt. MR, Open Vld, CD&V, cdH, Ecolo en Groen vormen er een coalitie zonder de socialisten.

In de Brusselse gemeente Molenbeek is PS-kopstuk Philippe Moureaux na twintig jaar zijn sjerp kwijt. MR, Open Vld, CD&V, cdH, Ecolo en Groen vormen er een coalitie zonder de socialisten. Françoise Schepmans (MR) wordt er de nieuwe burgemeester.

De top van de MR, aangevuld met de Brusselse burgemeesters van de partij, heeft Françoise Schepmans daarvoor onthaald op een staande ovatie. Schepmans

De onderhandelingen om een olijfboomcoalitie (PS-Ecolo-cdH) op de been te brengen in Molenbeek sprongen af. De nieuwe coalitie in Brussel-Stad, waar cdH naast het college valt, was daar niet vreemd aan. CdH-CD&V en de groenen startten daarop gesprekken met MR. Volgens Schepmans werd daarmee een strijd van dertig jaar om verandering te brengen in de stad gewonnen. “Wij zullen ons inzetten voor goed bestuur en voor respect tussen alle Molenbekenaars”, verzekerde ze.

Armand De Decker, burgemeester voor MR in Ukkel, zat aan tafel bij de onderhandelingen, maar wil niet kwijt of er nu ook in zijn eigen gemeente een opening komt naar cdH. De Decker beschikt over de absolute meerderheid.

MR-voorzitter Charles Michel toonde zich opgetogen over de vooruitgang van zijn partij in het Brussels gewest, waar het aantal burgemeesters van vijf naar zes stijgt. In Wallonië heeft MR er al tachtig.

Moureaux verliest maar blijft grootst

De lijst van Moureaux in Molenbeek verloor zondag 4 procent, maar bleef wel de grootste. De PS wou een coalitie vormen met cdH/CD&V en Ecolo/Groen, maar die onderhandelingen braken maandag af. Liberalen, christendemocraten en groenen startten daarop gesprekken over een coalitie zonder Moureaux en die zijn afgelopen nacht op een akkoord uitgedraaid.

Tussen cdH en PS zit er een haar in de boter nadat de PS in Brussel-stad het cdH van Joëlle Milquet uit het stadsbestuur zette. Met het sluiten van een akkoord in Molenbeek lijkt het cdH nu wraak te nemen. Tegelijkertijd wordt een absoluut PS-kopstuk – Moureaux was lang de nummer één van de Brusselse PS en nationaal ondervoorzitter van de PS – naar de oppositie verwezen.

CD&V-Molenbeek is blij met de nieuwe coalitie. Zes jaar geleden maakte de lokale CD&V-afdeling deel uit van de lijst van Moureaux, maar bij deze verkiezingen kwam CD&V samen met cdH op, op een afzonderlijke lijst. “Daarmee gaven we uitdrukking aan de vaste wil om anders te besturen in Molenbeek. De afgelopen dagen en weken hebben we sterk geijverd voor een coalitie zonder Philippe Moureaux”, zegt de lokale CD&V-voorzitter Benjamin Dalle. Jan Gypers (Open Vld) zou de Vlaamse schepen blijven in Molenbeek.

Philippe Moureaux: ‘Ik vertrek met opgeheven hoofd’

Philippe Moureaux heeft op Twitter gereageerd op de coalitie die in zijn gemeente Molenbeek tegen hem is gevormd. “Ik vertrek met opgegeheven hoofd, na een korte maar betekenisvolle overwinning”, zegt hij. Hij wenst zijn opvolgster veel geluk en hekelt het “verraad” van cdH en Ecolo.

Of en welke politieke toekomst de 73-jargie Moureaux nog heeft, is niet duidelijk. Hij zetelt nu nog in de Senaat. “Mon retrait sera total”, zegt hij op twitter, maar het is niet duidelijk wat hij daarmee bedoelt.

Moureaux had zelf geprobeerd met groenen en christendemocraten een nieuwe bestuurscoalitie te vormen, maar dat is mislukt. “Verraad komt vaak voor in de politiek, maar ik had dat van Turine (Ecolo-kopstuk Sarah Turine, nvdr) niet verwacht, ik dacht dat ze loyaal was”.

Uittredend schepen Van Damme (sp.a) “ongerust” over toekomst Molenbeek

De Nederlandstalige sp.a-schepen Jef Van Damme reageert teleurgesteld op de nieuwe coalitie. “Ik ben ongerust en angstig over de toekomst van Sint-Jans-Molenbeek omdat partijen die aan de macht zijn, voeling moeten hebben met alle wijken en alle achtergronden en alle gemeenschappen in onze gemeente.”, aldus Van Damme.

De uittredend schepen stelt vooral vragen bij het feit dat groenen en christendemocraten zo snel “hun kazakken” hebben gedraaid. “Zondagnacht was er nog een gezamenlijk persbericht over de opstart van gesprekken tussen PS, cdH en de groenen voor een progressieve olijfboomcoalitie. In de loop van maandag lanceerde MR dan een opbod van postjes waar Ecolo-groen en cdH snel op gesprongen zijn.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content