Coalitie met N-VA en PS? 'Veto tegen N-VA zou een grote fout zijn'

24/10/13 om 10:46 - Bijgewerkt om 10:46

Voor de volgende federale regering voorspelt Jean-Luc Crucke (MR), Waals kamerlid en burgemeester van Frasnes-lez-Anvaing, een coalitie met N-VA, CD&V, Open VLD, MR en ... PS.

Coalitie met N-VA en PS? 'Veto tegen N-VA zou een grote fout zijn'

Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS). © Belga

In een interview met ons zusterblad Le Vif/L'Express waarschuwt Jean-Luc Crucke meteen dat hij zich persoonlijk uitdrukt, een teken dat hij er rekening mee houdt dat zijn woorden explosief zullen zijn. Jean-Luc Crucke is één van de zeldzame stemmenkanonnen van de MR in Henegouwen. Hij staat ook dicht bij Didier Reynders.

Le Vif/L'Express : Didier Reynders eerste minister. Lijkt de hypothese aannemelijk?

Jean-Luc Crucke : Niemand bij de MR betwist het leiderschap van Didier op federaal vlak. Dat pleit in zijn in voordeel indien de functie aan de MR zou toekomen. Alles zal natuurlijk afhangen van het resultaat van de verkiezingen. Indien MR in mei 2014 een slecht resultaat boekt, zullen we alleen het recht hebben om te zwijgen. Maar vandaag stelt iedereen die naar de Vlaamse radio luistert vast dat er een rechtse as bestaat, namelijk N-VA en CD&V. Open VLD zal met grote tevredenheid die as vervoegen. En als die drie partijen een rechtse coalitie in het Vlaams gewest willen vormen, kunnen we ervan uitgaan dat ze bij de federale regering liever de MR als meerderheidspartner zullen willen. Het idee is niet absurd... De liberale familie zou dan verenigd zijn en dan weten we hoe we de eerste minister aanduiden. Als we de gewoontes naleven wordt Didier misschien de volgende eerste minister. Het is rechtmatig dat de liberale familie erin gelooft. Maar voorzichtigheid is geblazen want we zitten hier in een politieke fictiewereld.

Als cdH de Cd&V vervoegt in de regering, zal de christendemocratische familie ook verenigd zijn.

Vormen MR en cdH een meerderheid aan Franstalige kant? Nee. Dat is een probleem. Bovendien vergeet ik niet dat cdH en Ecolo in 2009 niet moesten weten van de MR in de Waalse regering. Ze hadden de historische mogelijkheid de socialisten naar de oppositie te verbannen. Ze wilden liever een linkse as. Ik lijd niet aan amnesie.

Uw optie zou dus een rechtse coalitie met de PS zijn ?

In een land dat zo omgewikkeld is als het onze, is alles mogelijk. Ik ben voor een grote meerderheid, zoals in Duitsland, met de PS en de MR die samen regeren. Dat kan evenwicht geven aan het land en zou een sterke aanwezigheid van de Walen in de federale regering waarborgen.

Wil de MR de PS niet meer naar de oppositie verbannen om het politieke zwaartepunt in Wallonië te verschuiven?

Didier Reynders is rijper geworden. Door zijn functie heeft hij moeten leren met zeer uiteenlopende belangen om te gaan. Als je een ambitie wil waarmaken, moet je water in je wijn doen. Indien de PS morgen platgewalst wordt, zouden de zaken anders staan... Maar momenteel wijzen de peilingen op iets anders. Indien het resultaat van de verkiezingen die tendens bevestigt, lijkt het me moeilijk dat de PS in de oppositie zou zitten. En cdH en Ecolo zijn sowieso niet minder links dan de PS.

Is de N-VA in federale regering brengen, niet de vos in het hoenderhok los laten?

Niemand zal durven beweren dat er geen risico bestaat. Maar ik kan me niet inbeelden dat we zouden zeggen aan de zes miljoen Vlamingen waarvan de meerderheid voor rechtse partijen zal gestemd hebben: jullie zijn niet welkom in Wallonië en Brussel. België heeft enkel zin als we de gewestelijke logica's respecteren en ze laten overeenstemmen. Misschien heeft er geen enkele Franstalige zin om met de N-VA te regeren, maar indien dat een duidelijke wil is van de kiezers uit het noorden van het land, zou daar geen rekening mee houden een grove fout zijn en een gebrek aan respect tegenover Vlaanderen.

Onze partners