COALITIE Mechelen: 'Politieke spelletjes getuigen van ongekend politiek cynisme' (Gennez)

15/10/12 om 17:50 - Bijgewerkt om 17:50

Mechels lijsttrekker voor sp.a Caroline Gennez is niet te spreken over de gesprekken die stadslijst vld-groen-m+ met N-VA en CD&V heeft aangeknoopt over de vorming van een nieuwe bestuurscoalitie in de stad.

Sp.a zit op dit moment mee in het Mechelse stadsbestuur, maar kreeg geen uitnodiging van Bart Somers voor coalitiegesprekken voor de komende legislatuur. De stadslijst vld-groen-m+ van Somers start wel verkennende gesprekken met N-VA en CD&V.

"Binnen enkele dagen" zal moeten blijken of er voldoende inhoudelijke convergentie is tussen de drie lijsten, aldus Somers en Kristof Calvo (Groen). Het verkiezingsprogramma van de stadslijst "zal daarbij als onderhandelingsbasis gelden".

Politieke spelletjes en leugens

De sp.a heeft bedenkingen bij de manier waarop de coalitie tot stand is gekomen. "De politieke spelletjes, leugens incluis, die door (huidig burgemeester Bart) Somers, (Groen-boegbeeld Kristof) Calvo en (N-VA-lijsttrekker Marc) Hendrickx zijn gespeeld, getuigen van een ongekend politiek cynisme", aldus Gennez. "De show rond zogezegde gesprekken tussen N-VA en sp.a en het mogelijke burgemeesterambt voor Hendrickx was duidelijk opgezet spel: een operatie beschadiging om sp.a in de oppositie te krijgen. Geen goede zaak voor de politieke stiel, de samenleving en onze stad."

Voorakkoord

"Wat sp.a reeds lange tijd vermoedde, blijkt uit te komen", zegt Gennez. "Vooral van Groen is die keuze verrassend en betreurenswaardig."

Gennez vermoedt dat er een voorakkoord werd afgesloten tussen Open Vld en N-VA, om een rechtse coalitie te vormen. Nu Open Vld binnen de stadslijst maar 8 van de 16 zetels heeft gehaald, en de andere 8 zetels naar de progressieve partijen Groen en M+ zijn gegaan, wil Somers dat voorakkoord honoreren. Hij moet daarvoor de andere stadslijstpartners over de streep trekken."

Anticoalitie
Volgens Gennez werd daarom zondagavond laat nog een persconferentie bijeengeroepen om sp.a zwart te maken. Op die persconferentie verklaarden Somers en Calvo dat sp.a formeel de burgemeesterssjerp had beloofd aan N-VA wanneer zij een coalitie tegen de stadslijst zouden vormen, iets wat Gennez met klem ontkent. Gennez ziet daarin een manoeuvre van Open Vld om een rechtse coalitie te vormen.

Ze kondigt "constructieve maar harde oppositie" aan tegen de "anti-sp.a-coalitie". (Belga/TE)

Onze partners