Coalitie Mechelen: Oppositiekuur voor Caroline Gennez

Burgemeester Bart Somers is in Mechelen intussen even ­populair als Termont in Gent. © Belga

De stad Mechelen heeft een nieuwe bestuurscoalitie, bestaande uit de stadslijst (Open VLD, Groen, M+), N-VA en CD&V.

De coalitie levert 32 van de 43 gemeenteraadsleden. Er is nog geen exhaustief inhoudelijk akkoord, maar de partijen engageerden zich formeel en tekenden al twintig krachtlijnen uit.

Tien dagen na de gemeenteraadsverkiezingen is in Mechelen een nieuwe coalitie gevormd. De stadslijst van Bart Somers gaat in zee met N-VA en CD&V. SP.A mocht niet mee onderhandelen en moet in de oppositie. De stadslijst krijgt vijf uitvoerende mandaten, N-VA 3,5, en CD&V 1,5.

De coalitiepartners kwamen intussen overeen om onder meer 1.000 extra kinderopvangplaatsen te creëren, te investeren in openbare ruimte en gemeenschapsvoorzieningen, alsook om 300 extra sociale huurwoningen te voorzien. Mechelen moet ook haar Vlaams en Nederlandstalig karakter benadrukken en wil dat tegen 2020 85 procent van de Mechelse kinderen het Nederlands als thuistaal heeft.

Vertroebelde relatie met SP.A

De relatie met SP.A raakte op verkiezingszondag al vertroebeld. Bart Somers en Kristof Calvo (Groen) verwijtten SP.A-lijsttrekster Caroline Gennez van een formele coalitievorming tegen de stadslijst. Gennez zou in een coalitie met N-VA hen de sjerp aangeboden hebben. Gennez zei echter steeds graag met de stadslijst te willen praten. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content