COALITIE Gent: Paarsgroene coalitie

07/11/12 om 19:00 - Bijgewerkt om 19:00

In Gent zullen kartelpartners SP.A/Groen en Open VLD aan hun respectievelijke leden het voorstel tot bestuursakkoord voorstellen.

COALITIE Gent: Paarsgroene coalitie

© Belga

In Gent stellen de kartelpartners SP.A/Groen en Open VLD zaterdagvoormiddag aan hun respectievelijke leden het voorstel tot bestuursakkoord voor. De drie partijen bereikten een consensus over hoe de stad de komende zes jaar bestuurd moet worden.

Inhoudelijk wil geen enkele coalitiepartner commentaar kwijt. Wel wordt verwezen naar een persconferentie zaterdag om 14 uur in het Gentse stadhuis. De leden van de drie partijen krijgen geen teksten doorgestuurd op
voorhand en worden inhoudelijk ook pas zaterdag ingelicht.

"We hebben in stilte gewerkt en hard gewerkt, het resultaat zal zaterdag duidelijk worden", is het enige wat Groen-boegbeeld Elke Decruyenaere laat optekenen.

Paarsgroene coalitie legt schepenverdeling in Gent vast

De nieuwe paarsgroene coalitie in Gent, onder leiding van Daniël Termont (sp.a), zal vijf socialistische schepenen tellen, naast drie schepenen van Groen en drie van Open Vld. Dat bevestigt een betrouwbare bron.

Bij de verkiezingen haalde het kartel sp.a-Groen met 45,5 procent van de stemmen, omgerekend 26 op 51 zetels, een nipte absolute meerderheid. Open Vld werd nipt de derde partij, met 16,5 procent van de stemmen en negen zetels. Als het aantal voorkeursstemmen doorslaggevend is, dan ziet het ernaar uit dat de huidige liberale schepenen Mathias De Clercq (11.088 voorkeursstemmen), Christophe Peeters (4.444) en Sofie Bracke (4.025) er nog een legislatuur bij doen.

De stemmenkanonnen bij Groen zijn Elke Decruyenaere (7.518 voorkeursstemmen), Tine Heyse (3.378) en Filip Watteeuw (3.270). Die laatste kondigde zijn vertrek uit het Vlaams Parlement aan als hij een schepenmandaat opneemt.

Voor sp.a haalden staan huidige schepenen Tom Balthazar (5.466), Martine De Regge (4.319), Resul Tapmaz (4.252) en Rudy Coddens (4.155) in de top vijf van sp.a-verkozenen met meeste voorkeursstemmen. Termont zelf haalde een monsterscore van 44.561 voorkeursstemmen.

De bevoegdheden zijn voorlopig verdeeld tussen de partijen, zaterdag hakken die de knoop door wie hun schepenen worden. De onderhandelaars zelf spraken van bij de start van de verkennende gesprekken af om geen woord over het verloop en de inhoud te lossen, en houden zich daar tot dusver consequent aan.

Het kartel sp.a/Groen haalde op 14 oktober een nipte absolute meerderheid van 26 op 51 zetels. Open VLD behaalde negen zetels, waardoor de paarsgroene coalitie over een ruime meerderheid van 35 zetels zal beschikken. (Belga/SD)


Lees meer over:

Onze partners