COALITIE Antwerpen: Filip Dewinter hengelt naar rol in Antwerpen

17/10/12 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

Bart De Wever praat vandaag met Groen, Vlaams Belang en PVDA+. Filip Dewinter liet weten in Antwerpen nog graag een rol te willen spelen.

COALITIE Antwerpen: Filip Dewinter hengelt naar rol in Antwerpen

© Belga

Op het Schoon Verdiep in Antwerpen is woensdag een delegatie van Groen - bestaande uit lijsttrekker Meyrem Almaci, voorzitter Wouter Van Besien en gemeenteraadslid Freya Piryns - ontvangen door Bart De Wever (N-VA). Die laatste wilde opnieuw niet ingaan op de inhoud van de besprekingen.

Almaci legde naar eigen zeggen de belangrijkste punten van haar programma voor, met daarbij onder meer het verlaten van het BAM-tracé. "Wij willen dat er een heronderhandeling komt met de Vlaamse regering over de Oosterweelverbinding, een ander sociaal beleid met voldoende sociale woningen en een positievere kijk op diversiteit", aldus Almaci. "Dat laatste houdt onder meer in dat we het hoofddoekenverbod willen terugdraaien."

De Groen-politica wilde niet gezegd hebben of de kansen op een coalitie tussen N-VA en Groen groter of kleiner waren geworden. "Dat moet u aan meneer De Wever vragen. Het water blijft in ieder geval diep."

Dewinter hengelt naar rol in AntwerpenNa Groen was Vlaams Belang aan de beurt voor een verkennend gesprek met 'informateur' Bart De Wever op het Antwerpse stadhuis. Lijsttrekker Filip Dewinter stelde er samen met Anke Van dermeersch en Jan Penris naar eigen zeggen zowel de inhoud als de formules van een mogelijke samenwerking voor. "Gedoogsteun aangeboden", tweette Dewinter ook na afloop.

Net als zijn voorgangers van Open VLD en Groen wilde Dewinter weinig kwijt over de teneur van het gesprek. "Als er al een voorstel van ons zou zijn dat kans op slagen heeft, zal dat door discretie zijn", meent hij. "We hebben wel aangebracht dat een echte verandering in Antwerpen er enkel kan komen door een samenwerking tussen N-VA en Vlaams Belang."

Dewinter voorspelt "erg lange en moeizame onderhandelingen" in Antwerpen en wil dan ook alle opties openhouden. "Iedere mogelijke formule is voor ons bespreekbaar, zowel een coalitie als gedoogsteun", zegt hij. "We hebben N-VA een aantal aandachtspunten overgebracht, maar dat zijn geen breekpunten. Wij moeten immers bescheiden blijven."

De Vlaams Belang-lijsttrekker hoopt naar eigen zeggen dat N-VA uiteindelijk "zal inzien dat de kiezers van Vlaams Belang voor N-VA hebben gestemd omdat ze de socialisten uit het stadhuis willen".

PVDA+Intussen is ook PVDA+-lijsttrekker Peter Mertens bij De Wever ontvangen. Hij overhandigde er alvast de door 5.000 bevraagden ingevulde enquêtes die de basis van het PVDA+-programma vormden. Aangezien Mertens zich nu al met zekerheid in een oppositierol schikt, verwacht hij niet dat er nog een tweede gespreksronde zal volgen.

Voor de PVDA+ is het echter opdracht volbracht. "Meneer De Wever heeft akte genomen van onze intenties en hij heeft nu een samenvatting van onze bevraging van 5.000 Antwerpenaren in handen", aldus Mertens. "De speerpunten daarvan zijn betaalbaar wonen en een toegankelijke gezondheidszorg."

Donderdag is tot slot om 10.30 uur de Stadslijst van Patrick Janssens nog aan de beurt, al werd nog niet bekendgemaakt wie zij zullen afvaardigen. (Belga/INM)

Onze partners