Clottemans schetste profiel dader parachutemoord

30/09/10 om 13:05 - Bijgewerkt om 13:05

Ze noemde drie namen, waaronder die van zichzelf. Maar ik heb het niet gedaan, aldus Clottemans tijdens een verhoor.

Els Clottemans heeft tijdens het onderzoek naar de parachutemoord zelf een profiel gegeven waaraan de dader moest voldoen. Dat verklaarde één van de speurders donderdag tijdens dag vijf van het assisenproces.

Clottemans staat terecht omdat ze de parachute zou gesaboteerd hebben van Els Van Doren, die net als zij een verhouding had met de Nederlander Marcel Somers.

Hoofdspeurder Eugeen Crabbé van de Tongerse federale politie zei donderdag dat hij met verstomming geslagen was toen Clottemans op het einde van een verhoor ongevraagd een profiel gaf van de dader.

Volgens haar moest die een motief hebben gehad, de tijd, de kennis en de gelegenheid. Clottemans noemde drie mogelijke daders: Jan De Wilde (de echtgenoot van Van Doren), Marcel Somers en zichzelf.

Volgens Crabbé zei Clottemans dat men de eerste twee als dader kon schrappen. 'Dan blijf ik over, dat weet ik, maar ik ben het niet geweest. Ik heb geen motief en ik ben niet handig', zo verklaarde ze volgens Crabbé.

Controle

Nog volgens Crabbé wilde Clottemans tijdens haar verhoren de controle hebben en de touwtjes in handen houden. Crabbé zei dat hij na een vraag een zo duidelijk mogelijk antwoord wil, maar dat Clottemans maar bleef babbelen.

'Ze moest haar vertelsels afronden. Ik wilde haar antwoorden
resumeren en noteren, maar dat zinde haar niet. Ik zei nog dat ik
niet zo slim ben en dat ik niet alles kon onthouden', aldus de speurder.

Daarop antwoordde Clottemans dat ze een IQ van 130 heeft, aldus Crabbé. Hij bekloeg er zich over dat hij niet door het pantser van Clottemans geraakte. Na enkele klassieke verhoren waarbij alles genoteerd werd, beslisten de onderzoeksrechter en de speurders haar audiovisueel te verhoren.

Ook man slachtoffer in vizier

Tijdens de donderdagzitting bleek voorts dat de speurders niet alleen Clottemans, maar ook Jan De Wilde (de echtgenoot van slachtoffer Els Van Doren) in het vizier namen, in tegenstelling tot wat de beschuldigde beweert.

Na de dood van Van Doren klopten de speurders eerst bij De Wilde aan voor een huiszoeking. Ze namen toen zijn laptop en de agenda van zijn vrouw in beslag.

Geen alibi

Volgens de speurders had Clottemans geen alibi voor haar tijdsgebruik op 19 november 2006, de dag nadat Van Doren neerstortte.

Clottemans beweerde dat ze in de valschermclub in Zwartberg was, maar daar werd ze tussen 14 uur en 16.15 uur niet gezien, zo verklaarde speurder Nico Cilissen ter zitting.

Volgens Cilissen kon ze tijdens die enkele uren naar de 'pilot chute' van Van Doren gezocht hebben. Alleen de dader kon toen weten dat er naar de pilot chute gezocht moest worden, aldus de speurder.

De pilot chute, een cruciaal element in het onderzoek naar Clottemans, is een kleine parachute die eerst wordt opengetrokken en waaraan een lint zit dat de hoofdparachute mee opentrekt.

Onze partners