Cipiersstaking van start in 34 gevangenissen

17/12/15 om 22:14 - Bijgewerkt om 22:26

In de 34 gevangenissen van het land is om 22 uur een staking begonnen, uit protest tegen onder meer het tekort aan personeel. Hoelang de actie zal duren, is niet duidelijk.

Cipiersstaking van start in 34 gevangenissen

De gevangenis in Beveren © BELGA

De actie in gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV, ACOD en VSOA) duurt in principe 24 uur, al dekt het ACV stakers in tot zaterdag 19 december 6 uur. De stakingsoproep van de socialistische vakbond ACOD loopt tot dinsdag 22 december om 6 uur.

Al maanden onderhandelen de vakbonden met de directie van de strafinrichtingen en het kabinet van Justitie over een reeks problemen en eisen: het tekort aan personeel en aanwervingen, besparingen (o.a. bestellen van werkkledij), een KB dat het verlof voorafgaand aan het pensioen regelt, enz. Het jongste overleg dinsdag op het kabinet van minister van Justitie leverde niets op, waardoor de ingediende stakingsaanzeggingen ingaan.

Eindejaarsperiode

Als een positief antwoord op de eisen uitblijft, volgen er nog stakingen dreigde Gino Hoppe, algemeen secretaris ACOD Overheidsdiensten, deze week. Er zou dan gestaakt worden van zondag 27 december om 22 uur tot woensdag 30 december om 6 uur en van zondag 3 januari om 22 uur tot donderdag 7 januari om 6 uur.

ACV Openbare Diensten en de liberale vakbond VSOA gaven al aan dat zij de stakingsactie tussen Kerstmis en Nieuwjaar van het ACOD niet zullen steunen en niet erkennen.

(Belga/RR)

Onze partners