Cipiers voeren opnieuw actie

25/05/10 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:33

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) heeft geen begrip voor de acties van de cipiers.

Cipiers voeren opnieuw actie

© Belga

Vanaf dinsdag voeren cipiers in alle gevangenissen opnieuw actie. De eerste dagen zal dat nog beperkt blijven tot werkonderbrekingen van 2 uur. Donderdagavond om 22 uur gaan de cipiers over tot een staking die zal duren tot zaterdagochtend 6 uur. De socialistische en liberale vakbonden, ACOD en VSOA, klagen hiermee het nijpende personeelstekort aan in de gevangenissen.

Voor de komende weken kondigt vakbondsman Ivan Vandecasteele van ACOD eveneens acties aan. "Volgende week zal het werk 3 uur vroeger dan normaal neergelegd worden, en het weekend van 12 en 13 juni zal er weer volledig gestaakt worden."

Opmerkelijk is dat de christelijke vakbond ACV niet aan de acties deelneemt. In een eerste reactie meent ze dat het zinloze acties zijn. "Iedereen beseft duidelijk dat een regering van lopende zaken geen oplossing kan en zal bieden". Ze wil haar personeel financieel niet laten lijden en stelt dat er pas rond de onderhandelingstafel gezeten kan worden als de nieuwe regering gevormd zal zijn.

"Politieke staking"

Minister van Justitie Stefaan Declerck (CD&V) heeft geen begrip voor de acties van de cipiers en spreekt van een 'zuiver politieke staking'. "We hadden met alle cipiersbonden nog maar pas een mooi akkoord bereikt over een betere conflictbeheersing en dan dienen twee bonden - de socialistische ACOD en het liberale VSOA - meteen een actieplan in bij een ontslagnemende regering. Vreemd. Het ACV voert géén actie omdat die bond goed beseft dat wij als ontslagnemende regering in crisistijd niet kunnen ingaan op de eisen om onmiddellijk meer personeel aan te werven", zegt hij.

Vandecasteele (ACOD) ontkent ten stelligste dat het om een politieke staking zou gaan. "Het is onze schuld niet dat de regering is gevallen en dat minister De Clerck in lopende zaken zit.", klinkt het.

Onze partners