Cipiers staken een dag per jaar

13/07/12 om 08:26 - Bijgewerkt om 08:26

De circa 7.000 voltijdse cipiers in België hebben dit jaar samen al 5.394 dagen gestaakt.

Cipiers staken een dag per jaar

© Belga

De circa 7.000 voltijdse cipiers in België hebben dit jaar samen al 5.394 dagen gestaakt. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), waarover De Standaard en Het Nieuwsblad berichten. Er gaat amper een week voorbij zonder dat in een van de 36 gevangenissen het personeel het werk neerlegt. Zo werd er begin deze week gestaakt in Sint-Gillis en vrijdag gebeurt dat opnieuw. Begin juli was het hommeles in Leuven Centraal.

Al die stakingen plaatsen een enorme druk op de politie. Vorig jaar waren er 105 stakingsdagen waarbij politiesteun is geleverd. Op 6 juli dit jaar stond de teller al op 74 dagen. Turtelboom gaf de gegevens vrij na een vraag van Kamerlid Sophie De Wit (N-VA).

Staking in Sint-Gillis

De bewakers van de gevangenis van Sint-Gillis staken vrijdag, zo heeft Marc Van de Walle, de woordvoerder van de politiezone Brussel-Zuid, bevestigd.

Vanaf 6 uur werd het stakende personeel door een 25-tal politieagenten uit de zone Zuid vervangen. Om 14 uur en 22 uur worden ook manschappen uit andere politiezones in de gevangenis ingezet. De cipiers van Sint-Gillis willen elke maandag en elke vrijdag staken, totdat hun eisen inzake de overbevolking in de gevangenis gehoor krijgen. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners