Cipiers: nu dispuut over uitbetaling tijdens staking

Actie van Franstalige cipiers aan de gevangenis van Leuven © BELGA

Minister van Justitie Koen Geens heeft een besluit goedgekeurd waardoor de stakende cipiers geen loon voor niet-gewerkte dagen zullen ontvangen.Het kabinet-Geens benadrukt dat het gaat om een normale procedure, een standaardbeslissing, maar de vakbonden vinden het “onhandig”.

Het bericht over de betaling komt van de Franstalige openbare omroep RTBF.

De penitentiaire beambten die sinds 25 april het werk hebben neergelegd, ontvangen volgens de RTBF normaal een gegarandeerd minimumsalaris van de FOD Werk tot 80 procent van hun basisloon. De vakbondsvergoedingen voor de stakende personeelsleden volgen meestal later. Tot nog toe werden de lonen telkens gestort, ook op stakingsmomenten. De administratie recupereerde dan nadien een deel van dat loon voor de niet-gewerkte dagen, met een maximum van 20 procent per maand in de maanden nadien.

Maar de FOD Justitie heeft nu laten verstaan dat de stakende cipiers geen loon zullen krijgen voor de periode tussen 1 en 22 mei. Volgens de krant Le Soir zou de ingreep van minister Geens een impact kunnen hebben om de stakingsacties.

‘Geen regel van minimumloon’

Volgens de woordvoerder van Geens gaat het echter om een “normale” maatregel in het geval van stakingen. De uitleg rond het minimumsalaris klopt niet, aldus het kabinet. “Dit is de correcte toepassing van de wet. Omdat men geen recht heeft op een wedde omdat men niet gewerkt heeft, ontvangt men net de stakersvergoeding van zijn vakbond voor elke niet-gewerkte dag”. De woordvoerder van de minister voegt eraan toe dat er in deze geen sprake kan zijn van een gegarandeerd minimumloon in het kader van de loonbeschermingswet, omdat de cipiers in kwestie door eigen intentie niet werken.

De Franstalige vakbonden reageerden “verrast” op het nieuws. Volgens Laurence Clamar van CSC (ACV) handelt de administratie normaal niet op dergelijke wijze. “Ze spelen met de regels. Dat vind ik zeer onhandig, gezien de huidige situatie. Men geeft een fout signaal. Dit is betreurenswaardig.”

Volgens SLFP (VSOA) gaat het om een interpretatie van de wet. “Onze juridische dienst is er reeds mee bezig”, aldus Pascal Verhelst. Indien ze gewaarschuwd geweest waren, was er nog discussie mogelijk geweest, zegt Verhelst.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content