Cipiers in Vorst voeren actie na geval van agressie

16/02/14 om 09:03 - Bijgewerkt om 16:45

De cipiers van de gevangenis van Vorst blijven tot zondagavond staken na een incident met twee gedetineerden. Daarna volgt een eisenbundel aan de directie.

Cipiers in Vorst voeren actie na geval van agressie

© Belga

Na twee algemene personeelsvergaderingen hebben de cipiers van de gevangenis van Vorst beslist hun staking voort te zetten, meldde Agostino Cosimo van de socialistische vakbond zondagmorgen. Na een nieuwe personeelsvergadering zondagnamiddag werd beslist dat de cipiers zondagavond om 22 uur weer aan het werk gaan.

Na een wandeling ontstond er zaterdag een incident met twee gedetineerden bij wie een gsm in de cel was gevonden. De twee zouden daarop een tafel stukgeslagen hebben en de cipiers met de tafelpoten hebben aangevallen. Een cipier liep daarbij een gebroken neus op, een andere kreeg slagen op het hoofd en de slaap. De vier gewonde bewakers konden zaterdagavond het ziekenhuis verlaten. Ze blijven wel werkonbekwaam. De politie heeft de bewaking van de gevangenis overgenomen. Ook de Civiele Bescherming werd opgetrommeld.

"Dit is een emotionele staking. De mensen zijn in shock", liet vakbondsman Cosimo zaterdagavond optekenen. "Ze aanvaarden niet dat cipiers zo gewelddadig aangevallen kunnen worden", aldus Cosimo.

De vakbondsafgevaardigden gaan de directie een eisenbundel overmaken. Vakbondsman Agostino Cosimo zegt dat het personeel al maanden geleden problemen met de twee betrokken gedetineerden heeft gesignaleerd.

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn in de gevangenis van Vorst. Overbevolking in combinatie met een gebrekkige infrastructuur is om problemen vragen, volgens de bonden.

(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners