Cipiers gaan van start met 32-urenstaking

© Belga

In de gevangenissen is donderdagavond om 22 uur de aangekondigde 32 urenstaking van start gegaan. In de gevangenissen in Vlaanderen zijn ruim 6 op de 10 cipiers aan de slag in de nacht van donderdag op vrijdag, in Wallonië bijna de helft. Dat zegt het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen.

ACV en ACOD voerden vorige week al actie wegens het gebrek aan personeel en investeringen in de Belgische gevangenissen. Justitieminister Koen Geens (CD&V) deed daarna een voorstel, maar de vakbonden beslisten toch door te gaan met de 32 urenstaking, die donderdagavond dus startte en nog duurt tot zaterdagochtend. ACV wou meer garanties, ACOD zou het voorstel tijdens de staking aan de achterban voorleggen en later een definitief standpunt innemen.

In de Vlaamse gevangenissen is donderdagnacht gemiddeld 62 procent van de cipiers aan de slag, zegt Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen. In sommige gevangenissen, zoals Brugge (28 procent) en Ieper (33 procent), is minder personeel aanwezig. Een veertigtal politieagenten vervangt in Vlaanderen de stakende cipiers.

In Wallonië werkt gemiddeld 47 procent, al ontbreken cijfers van een belangrijk deel van de gevangenissen, onder andere die van Vorst. Voor zover bekend springen in Wallonië een tiental agenten bij. Wellicht zal het aandeel stakende cipiers toenemen als de dagploegen aan de slag gaan.

Partner Content