Cijfers over rookgedrag Vlaamse jongeren verbazen experts

28/05/10 om 19:03 - Bijgewerkt om 19:03

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie stelt zich vragen bij de Europese vaststelling dat 44 procent van de jongeren rookt.

Volgens een Europees onderzoek zou 44 procent van de Belgische jongeren roken. Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie stelt zich vragen bij dat hoge aantal.

Donderdag publiceerde de Europese Commissie de resultaten van haar onderzoek naar het rookgedrag van de Europese burger.

De Commissie hield in 2009 een opiniepeiling bij 1000 Belgen waaruit blijkt dat de Belg gemiddeld 15 sigaretten per dag rookt. Dat is één sigaret meer dan het Europese gemiddelde. Belgische jongeren roken echter veel meer dan jongeren in andere Europese landen. In de Europese Unie rookt gemiddeld 35 procent van de jongeren, in België is dat 44 procent.

Stefaan Hendrickx, stafmedewerker tabakspreventie bij het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIZeg) vraagt zich af hoe de Commissie aan die cijfers is geraakt.

'Zowel in het rapport van de Stichting tegen Kanker als in de Gezondheidsenquête 2008 stonden veel lagere cijfers vermeld. Volgens de Gezondheidsenquête zou slechts 25 procent van de Vlaamse jongeren tussen 15 en 25 jaar roken', aldus Hendrickx.

'Stichting tegen Kanker houdt het in zijn meest recente rapport op 19 procent van de vrouwen en 30 procent van de mannen, in diezelfde leeftijdscategorie. Als je die leeftijdsgroep nog verder opsplitst, dan zou je in sommige subcategorieën iets hogere cijfers kunnen zien, maar 44 procent blijft verbazend hoog.'

Lies Naert

Onze partners