Chronologie van Kim de Gelders moordpartij in Fabeltjesland: ‘Ik heb een vraag, kan u mij helpen?’

© Belga

Van Kim de Gelders list om Fabeltjesland binnen te geraken tot zijn absolute passieve houding bij het eerste verhoor: de chronologie van De Gelders gewelddaden op 23 januari 2009.

Met de list “Ik heb een vraag, kan u mij helpen?”, verschafte Kim De Gelder zich toegang tot het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde, waar hij zo veel mogelijk slachtoffers wou maken. De Gelder zou op 23 januari drie mensen vermoorden en verschillende gewonden maken. Dit is de chronologie van de gebeurtenissen op 23 januari 2009, zoals beschreven in de akte van beschuldiging. Omstreeks 10:00 – Kim De Gelder raakt met list Fabeltjesland binnen

“Ik heb een vraag, kan u mij helpen?”, zegt Kim De Gelder om binnen te raken. “Zonder enige aanleiding was de jongeman dan beginnen steken met een mes, beginnend met de dame die hem te woord had gestaan”, aldus de akte van beschuldiging. “De eerste persoonsbeschrijvingen, geregistreerd na de feiten, spraken over een magere jongeman van normale grootte met opvallend rood haar, een wit geschminkt gezicht, zwart gemaakte ogen, een grijze regenjas en een zwarte rugzak. De man verplaatste zich met een zwarte mountainbike.”

10:19 – Eerste oproep bij politie

De lokale politie van Dendermonde krijgt om 10.19 uur een noodoproep binnen van een kinderverzorgster uit Fabeltjesland. Ze meldt dat een onbekende man binnengedrongen is en met een mes kinderen en personeelsleden aan het verwonden is.

10:24 – Tweede oproep bij politie

Om 10.24 uur volgt een tweede oproep waarbij gemeld wordt dat de dader op dat ogenblik het kinderdagverblijf heeft verlaten.

10:25 – Politie komt aan bij Fabeltjesland en organiseert klopjacht

Om 10.25 uur komt de eerste politiepatrouille van de lokale politie van Dendermonde ter plaatse. De patrouille stelt vast dat er meerdere gewonden zijn en dat er een grote chaos en paniek heerst in het kinderdagverblijf. Er liggen verschillende kleine kindjes en vrouwen op de grond, hevig bloedend.

De politie organiseert onmiddellijk een klopjacht.

11:25 – Politie rekent De Gelder in

Om 11.25 uur wordt De Gelder opgemerkt op zijn fiets door een wijkinspecteur van de lokale politie van Buggenhout-Lebbeke. Gevraagd naar zijn identiteit, geeft De Gelder geen antwoord. Hij zegt dat hij op weg is naar het winkelcentrum, maar de inspecteur zegt dat het winkelcentrum zich in de andere richting bevindt. “Deze houding en antwoorden sterkten bij de politie-inspecteur het vermoeden dat het kon gaan om de dader van de feiten, waarop hij hem sommeerde om met de armen en de benen gespreid tegen een huisgevel te gaan staan,” staat in de akte van beschuldiging.

De verdachte doet wat hem gevraagd werd en enkele minuten later krijgt de politie versterking. “De verdachte werd zeer grondig gefouilleerd. Er werd daarbij vastgesteld dat hij een kogelwerende vest droeg. In zijn zwarte rugzak bevonden zich een groot mes, een bijl en kledij. Hij had geen identiteitsdocumenten bij zich. Na herhaaldelijk vragen naar zijn identiteit gaf hij beetje bij beetje aan de genaamde “Verbeeck Francis” uit de Bakkerstraat 101 in Grembergen te zijn. Later bleek dat dit een fictieve identiteit was en een onbestaand adres.”

’s Avonds: eerste verhoor – De Gelder praat, beweegt en eet of drinkt niet

De Gelder wordt in de avond na de feiten voor het eerst verhoord. “Dit eerste verhoor duurde ongeveer vijf uur en werd audiovisueel geregistreerd. Het verhoor was eerder een monoloog vanwege de ondervragers. Kim De Gelder zelf sprak niet, bewoog zich niet en weigerde om te eten en te drinken. Hij werkte niet mee en moest zelfs in en uit het verhoorlokaal gedragen worden. Wanneer de verhoorders echter het verhoorlokaal verlieten en hem alleen achterlieten, bewoog De Gelder wel. Hij kwam dan uit zijn toestand van immobilisme, ontspande zich en maakte zijn spieren los. Van zodra de verhoorders weer binnenkwamen, keerde De Gelder terug naar zijn eerdere houding. Op dat moment wist De Gelder niet dat er beelden met een camera geregistreerd werden.”

Ook tijdens het eerste verhoor door onderzoeksrechter Paul De Bruecker op dezelfde avond geeft de beschuldigde geen krimp, stelt het openbaar ministerie in de akte van beschuldiging.

(SD)

Partner Content