Christelijke onderwijsvakbond tegen besparingen hoger onderwijs

© Flickr - Debeer Jonathan

Ook de Christelijke onderwijsvakbond kant zich tegen de besparingen op het hoger onderwijs. De vakbond noemt de maatregel ’totaal onverantwoord’ en ’tegen alle logica in’.

Het ‘vertrouwen, verbinden, vooruitgaan’ van de nieuwe Vlaamse regering heeft voor de Christelijke Onderwijscentrale (COC) meer weg van ‘vervreemden, verdelen, vertragen’, meldt de vakbond in een persbericht. Voor de COC is besparen op onderwijs ‘sowieso geen goed uitgangspunt’. ‘Na een zware herstructurering, jarenlange bevriezing van de werkingsmiddelen en fors stijgende studentenaantallen’ noemt de COC een verdere besparing van 5 procent ’totaal onverantwoord’ en ’tegen elke logica in’.

Pleidooi voor investeringen

De vakbond schaart zich, bij monde van adjunct-secretaris-generaal Rudy Van Renterghem, samen met de Oeso en de Europese Unie achter het pleidooi voor investeringen. ‘Europa stelt als doel om 2 procent van het bruto regionaal product (brp) te investeren in hoger onderwijs’, zegt Van Renterghem. ‘Momenteel zitten we op iets meer dan 1 procent.’

Voor de COC moeten de engagementen die door vorige regeringen en voltallige parlementen zijn aangegaan, waaronder een duidelijke investeringspolitiek in het hoger onderwijs, uitgevoerd worden. Het aanbod kan gerationaliseerd worden ‘door betere afspraken en minder concurrentie’, en niet door een financieringswijze die ‘aanzet tot nerveuze concurrentie’.

Net als de rectoren vindt de vakbond dat er aan het personeelsbestand niet geraakt kan worden. De vakbond wacht nog een ‘grondige analyse’ en ‘verdere communicatie’ over het regeerakkoord af, maar ‘ziet zich verplicht te reageren op de in de kranten aangekondigde besparingen op hoger onderwijs’.

Eerder hadden ook de Vlaamse studentenraden laten weten dat ze niet akkoord gaan met de dreigende verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs. Ze vrezen dat dit de drempel naar hogere studies weer zal optrekken en waarschuwen voor prijsconcurrentie tussen de hogescholen en universiteiten in Vlaanderen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content